Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

1 Martie 2020
Vizualizari: 597
Comentează add

Asociația ITACA a românilor din Irlanda a organizat un eveniment despre importanța păstrării tradițiilor românești.

Românii din Irlanda nu își uită tradițiile  Românii din Irlanda nu își uită tradițiile - Conține audio

luminita-voinea

Întâlnirea organizată de Asociația ITACA. Sursa: facebook.com/drpromania

Cu câteva zile înaintea Mărțișorului, românii din  Iralnda au vorbit despre tradițiile și obiceiurile românești.

Printre ele, sărbătoarea iubirii, Dragobetele, din 24 februarie,  care vine la câteva zile după cea pe care am importat-o din străinătate: Valentine’s Day.

Astfel, românii din comunitatea din Irlanda au lansat o provocare și o întrebare extrem de actuală: "Dragobete sau Valentine’s Day"?

A fost de fapt o întâlnire prilejuită de Asociația ITACA a românilor din Dublin, în care s-au celebrat tradițiile și obiceiurile românești.

La întâlnire a participat și secretarul de stat de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, aflat într-o vizită în Irlanda, în perioada 20 – 24 februarie.

“Vizita  a prilejuit și participarea la  evenimentul "Dragobete sau Valentine’s Day?", organizat de Asociația ITACA - păstrarea și continuitatea tradițiilor populare în rândul diasporei românești, eveniment care și-a propus să ilustreze importanța tradițiilor autentice“, ne-a declarat secretarul de stat Ovidiu Burdușa.

Viorel Ploeșteanu, cel care conduce Asociația ITACA, mi-a spus că evenimentul a fost despre importanța păstrării tradițiilor autentic românești, dar și despre moștenirea pe care românii din diaspora trebuie să o transmită copiilor, unii dintre ei născuți în străinătate.

“Comunitatea este interesată de astfel de manifestări, iar prezența este întotdeauna numeroasă, pentru că fiecare dintre ei încearcă să rămână în spiritul  tradițiilor și, în niciun caz, nu uită de unde au plecat și nici de moștenirea pe care trebuie să o transmitem copiilor noștri care trăiesc aici, mulți dintre ei s-au născut aici”, spune Viorel Ploeșteanu.

Atmosfera a fost una destinsă , cu cântece și momente artistice, dar și cu dansuri populare românești.

“În general,  manifestările noastre încearcă să mențină spiritul cât mai relaxat și încercăm să facem evenimente cât mai complexe. Acesta  a inclus alocuțiuni pe tema Dragobetelui și a Valentine’s Day, a fost dans popular cu copii îmbrăcați în costume naționale, un alt grup de copii a spus o poveste despre Dragobete. A fost un moment de folk, un moment de jazz”, a povestit Viorel Ploeșteanu pentru emisiunea “Românii de pretutindeni“.

L-am întrebat pe Viorel dacă, în finalul întâlnirii, Dragobetele românesc  a câștigat în fața sărbătorii pe care noi am importat-o din străinătate.

“Sigur, tocmai de asta am si ales tema evenimentului, "Dragobete sau Valentine’s Day?",   însă nu neapărat. Pentru că trebuie să ne adaptăm timpurilor în care trăim. Valentine’s Day face parte din viețile  noastre actuale, mai ales trăind într-o țară occidentală, dar noi am încercat să arătăm că aceste sărbători pot coexista și reprezintă, pe undeva, cam același lucru, aceeași idee de dragoste, speranță, renaștere. Bineînțeles pentru noi, românii, primează Dragobetele și asta a fost ideea care a rezultat din acest eveniment, eveniment care s-a încheiat cu oferirea de flori tuturor doamnelor din public și de cărți copiilor“.

Dincolo de participarea la acest eveniment al  Asociației ITACA, secretarul de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, a avut mai multe întâlniri în Irlanda, pentru a prezenta proiectele Departamentului, dar și pentru întâlniri cu românii și cu mediul asociativ.

El  a vorbit la emisiunea “Românii de pretutindeni“, despre reperele vizitei sale în Irlanda .

“Am avut întrevederi cu reprezentanți ai administrației publice centrale, cu membri ai comunității românești și de afaceri din Iralnda, precum și ai clerului. În prima parte a vizitei, m-am întâlnit cu dl. Kingsley Aikins,  fondator al Institutului “The Networking”,  unde s-au discutat teme precum dezvoltarea de strategii prin care să se faciliteze comunicarea cu diaspora și implementarea de politici publice, programe și proiecte în beneficiul acestora. De asemenea, am avut o întâlnire cu repezentanți ai mediului asociativ românesc la Ambasada României la Dublin, unde am vorbit celor prezenți despre proiectele de reper pe anul 2020 și  despre îmbunătățirile aduse Ghidului de finanțare nerambursabilă. Vizita s-a încheiat cu participarea, alături de credincioșii români, la Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxă Română Sf.Columba. Au fost distribuite suporturi de curs și cărți în limba română, marcându-se astfel rolul important pe care îl are educația în  limba română  în păstrarea identității lingvistice a românilor de pretutindeni, dar și importanța pe care Biserica Ordodoxă o are în menținerea și promovarea spiritualității conaționalilor nostri”, a punctat Ovidiu Burdușa.

Audio: Reportajul difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni, ediția din 29 februarie 2020
 


Etichete diasporacomunitățiromânii din IrlandatradițiiobiceiuriDublin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live