Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

9 Septembrie 2013
Vizualizari: 2566
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm.

România se raliază declaraţiei celor 11 state G20 privind Siria

sorin-solomon

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Arhivă.

Preşedintele Traian Băsescu spune că la Summit-ul G20 din Rusia, 11 state, printre care SUA, Canada, Australia şi Franţa au adoptat o declaraţie comună privind Siria.
   
"În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze poziţiei acestor state", a spus preşedintele, menţionând că România a devenit semnatară a acestei declaraţii.

Preşedintele a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală.
   
Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu.

Semnatarii fac apel la un răspuns internaţional ferm, a mai spus şeful statului român, referitor la declaraţie.

Traian Băsescu a mai spus că semnatarii declaraţiei se angajează să susţină  în mod ferm demersuri internaţionale pe termen lung prin intermediul Naţiunilor Unite pentru a trata provocarea de securitate reprezentată de rezervele militare ale Siriei.

În conflictul din Siria "nu există o soluţie militară"

Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă rezultatul anchetei cu privire la atacul din 21 august din suburbiile Damascului, a mai spus preşedintele.
   
Potrivit acestuia, declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară.

Traian Băsescu a precizat că semnatarii se angajează nu numai pentru o soluţie politică a momentului, ci şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite şi pentru o soluţie democratică.
   
Preşedintele a mai spus că declaraţia face apel să fie garantat accesul personalului care asigură asistenţa umanitară şi asistenţa medicală.

Unsprezece ţări reprezentate la G20 au îndemnat vineri, într-un comunicat, la un "răspuns internaţional puternic" în urma folosirii armelor chimice în Siria, oferind asigurări că responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în atacul chimic de la 21 august este stabilită "în mod clar".

Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar care este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg.


Etichete SiriadeclaraţieG20AustraliaCanadaFranţaItaliaJaponiaCoreea de SudArabia SaudităSpaniaTurciaMarea BritanieStatele Unite

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live