Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

13 Iunie 2014
Vizualizari: 1708
Comentează add

Potrivit ultimului Raport EUROSTAT, Pe primele locuri, cu peste 60% din deşeuri reciclate, se află Germania şi Austria, însă România se află pe ultimul loc, cu doar 1%.

România, "pe ultimul loc în UE la reciclarea deşeurilor"

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă

La Atena a început astăzi Conferinţa internaţională pentru gestionarea eficientă şi durabilă a deşeurilor solide.

Gestionarea deşeurilor înseamnă educarea populaţiei cu privire la colectarea, transportul, tratarea, reciclarea şi depozitarea materialelor rezultate din activităţi umane, dar şi prevenirea ca acestea să ajungă în mediul natural, scopul final fiind reducerea efectului lor asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului.

Alt scop al gestionării deşeurilor este economisirea de resurse naturale prin reutilizarea părţilor recuperabile.

Conform statisticilor şi studiilor, cantităţile de deşeuri generate în fiecare ţară şi nivelul acestora pe cap de locuitor sunt legate de gradul de dezvoltare şi de urbanizare, de specificul şi structura consumului, de nivelul veniturilor şi de tipul de viaţă al populaţiei.

În acelaşi timp, nivelul de dezvoltare şi civilizaţie al fiecărei societăţi influenţează major activitatea de protecţie a mediului înconjurător împotriva poluării cu deşeuri.

Potrivit ultimului Raport EUROSTAT, care centralizează datele din 2012, statele din Uniune au generat în medie 492 de kilograme de deşeuri municipale (deşeuri menajere şi alte deşeuri care, prin natură sau compoziţie, sunt similare cu deşeurile menajere şi care sunt generate pe raza localităţilor - n.r.) pe persoană, dintre care 42% au fost reciclate sau transformate în compost, iar restul au ajuns în natură.

Pe primele locuri, cu peste 60% din deşeuri reciclate, se află Germania şi Austria, însă România se află pe ultimul loc, cu doar 1%.

Potrivit directivelor europene, fiecare ţară trebuie să-şi crească nivelul de reciclare până în 2020.

Astfel, România ar trebui să ajungă în şase ani să recicleze, de la 1%, cât avem acum, la 50% din deşeurile pe care le produce.

Conferinţa care se desfăşoară timp de trei zile în capitala Greciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, promovează şi eforturile comisiei pentru o gestionare cât mai corectă şi eficientă a deşeurilor solide.

Obiectivul principal al Conferinţei de la Atena este de a stimula interesul atât al oamenilor de ştiinţă, cât şi al cetăţenilor, şi de a informa despre ultimele descoperiri în materie de gestionare a deşeurilor solide.
 


Etichete GreciaAtenareciclaredeşeuri,mediupoluareUEgestionaredepozitareEUROSTAT

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live