Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

17 Februarie 2011
Vizualizari: 3461
Comentează add

Stabilitate legislativă şi coerenţă în aplicarea legilor, sunt printre recomandările specialiştilor în privinţa problemei restituirii proprietăţilor şi a condamnărilor pe această temă la Curtea Drepturilor Omului.

România, în topul condamnărilor la CEDO

oana-bala

Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Foto: www.echr.coe.int

Stabilitate legislativă şi coerenţă în aplicarea legilor, sunt printre recomandările specialiştilor în privinţa problemei restituirii proprietăţilor şi a condamnărilor pe această temă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Autorităţi din aproape 20 de ţări au participat la Bucureşti la o dezbatere pe această temă.

Chiar dacă problema proprietăţilor a fost una generală în spaţiul fost comunist, România este una din ţările aflate pe primele locuri în privinţa condamnărilor la CEDO.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că instabilitatea politică este principala cauză a insucceselor României în privinţa restituirii proprietăţilor, fapt care a condus la o instabilitate legislativă accentuată.

El a adăugat că legile au fost modificate de prea multe ori, astfel încât a devenit dificilă aplicarea lor de către instanţe.

"Modalitatea în care statul român a încercat să rezolve această problemă, în ultimii 20 de ani, a constituit un eşec. În orice caz a creat multiple probleme şi justiţiabililor şi sistemului judiciar şi în acelaşi timp a condus treptat la afectarea imaginii României în ceea ce priveşte modul în care a rezolvat sau a încercat să rezolve această problemă" a declarat Cătălin Predoiu.

În opinia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, România s-a confruntat cu o legislaţie insuficientă în domeniul restituirii proprietăţilor.

"Discuţiile de astăzi ar trebui să pornească de la ceea ce instanţa europeană a solicitat statului român, respectiv o refacere totală a legislaţiei în această materie a restituirii proprietăţilor, o legislaţie care să conducă la reguli de procedură clare, simplificate, care să facă ca sistemul de despăgubire să devină cât mai previzibil în aplicarea sa, să fie cât mai coerent în aplicarea sa, spre deosebire de sistemul actual, care, prin prevederile dispersate într-o multitudine de legi, de ordonanţe, de hotărâri, s-a dovedit a fi practic ineficient" a declarat Livia Stanciu.

România este, dintre statele Uniunii Europene,  ţara cu cele mai multe condamnări la CEDO, potrivit Raportului pe anul 2009 al Curţii de la Strasbourg.

În clasament, Bucureştiul este surclasat doar de Rusia şi Turcia, ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Potrivit reprezentantului României la CEDO, Răzvan-Horaţiu Radu, România a fost condamnată, anul trecut, în 136 de cazuri.


Etichete legiCEDOdrepturile omuluiRomâniaCătălin PredoiuRăzvan-Horaţiu RaduLivia Stanciu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live