Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

7 Iulie 2016
Vizualizari: 1019
Comentează add

Într-un interviu la TVR, Dacian Cioloş a spus că România ar putea bloca acordul de liber schimb Canada - UE "dacă românii nu sunt pe picior de egalitate cu ceilalţi europeni".

România "ar putea bloca acordul UE cu Canada"

constanta-comanici

Premierul Dacian Cioloș. Foto. gov.ro.

Premierul Dacian Cioloş crede că lucrurile merg în direcţia bună, în vederea eliminării vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.

Într-un interviu la TVR, şeful executivului a precizat că România va profita de avantajele pe care le are ca stat membru al Uniunii Europene. De altfel, subiectul va fi şi pe agenda întâlnirii de săptămâna viitoare a autorităţilor din România şi Bulgaria cu membrii ai Comisiei Europene şi cu ministrul canadian al imigraţiei.

Invitat la TVR, premierul Dacian Cioloş a spus că discuţiile cu omologul său canadian, Justin Trudeau, au fost constructive. El crede că vor fi făcute progrese şi ar putea fi luate chiar decizii pe această temă până la sfârşitul mandatului acestui guvern.

Dacian Cioloş a amintit că ţara noastră ar putea bloca acordul de liber schimb dintre Canada şi forul comunitar.

"Discuţia pe care am avut-o cu primul ministru Trudeau a fost una, eu consider, foarte bună. Dacă înainte de a pleca acolo, dânsul considera că Acordul de Liber Schimb (CETA) cu Canada nu are nicio legătură cu vizele, după această discuţie, a înţeles că trebuie să abordeze acest subiect la nivel politic şi că trebuie să pregătească o decizie.

"Am convingerea că vom vedea clarificări legate de poziţia Canadei cât mai repede, pentru că, altfel, sigur, şi noi avem anumite pârghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care în mod clar le vom folosi, pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada fără ca cetăţenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni de acest acord", a spus premierul Ciolos.

Discuţii privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care merg în Canada vor avea loc lunea viitoare la Bruxelles, cu două zile înainte de reuniunea Comisiei Europene, în care va fi luată o decizie privind impunerea de vize pentru canadieni şi americani.

Şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache, va participa la întâlnirea cu oficialităţi din Bulgaria, membrii ai Comisiei Europene şi cu ministrul canadian al imigraţiei, John McCallum.

În luna aprilie, Canada şi Statele Unite au primit un termen de trei luni suplimentare, pentru a se conforma politicii Uniunii privind reciprocitatea regimului de vize.

Canada cere în prezent vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, în timp ce Statele Unite impun vize pentru cetăţenii din cinci state membre.


Etichete acord ue canadavize cu canadadacian ciolosJustin Trudeau

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live