Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Decembrie 2013
Vizualizari: 1221
Comentează add

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, consideră că Parchetul are datoria să facă toate investigaţiile necesare în dosarele revoluţiei din decembrie 1989.

Revoluţia din 1989 "trebuie investigată în continuare"

radiojurnal

Revoluţia din Timişoara, 20 decembrie 1989. Foto: Arhiva Agerpres.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, consideră că Parchetul are datoria să facă toate investigaţiile necesare în dosarele revoluţiei din decembrie 1989.

Fostul şef al statului a mai precizat la festivitatea dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Spiru Haret că până acum a făcut mai multe vizite la Parchet la invitaţia procurorilor dar nu a fost chemat niciodată. 

"Să se investigheze în continuare şi să se lămurească toate problemele este o datorie şi a Parchetului. Nu chemat în faţa procurorilor, am fost invitat şi am avut dialoguri cu ei de-a lungul vremii, bineînţeles. E şi în interesul lor. Ce am avut de spus, am scris. Eu am scris vreo 20 de volume, cele mai multe legate de revoluţie şi evoluţia ţării de după revoluţie" a mai spus Ion Ilieescu.

Curtea Constituţională a respins joi cu majoritate de voturi sesizarea privind înlăturarea prescripţiei pentru infracţiunile de omor.

Excepţia a fost ridicată de un condamnat de drept comun care a contestat un articol din Codul penal introdus anul trecut.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului atrăgea atenţia recent că un eventual răspuns pozitiv al Curţii Constituţionale ar avea implicaţii şi în ceea ce priveşte cercetarea şi judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie '89, precum şi a foştilor şefi de închisori comuniste.

Judecătorul Augustin Zegrean a explicat că după decizia Curţii de joi, acest lucru nu se poate întâmpla.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate, articolul 125 din Codul penal. Concret, cum s-a spus în presă, prescripţia infracţiunilor comise de torţionari nu se împlineşte, deci, nu se aplică prescripţia.

"Adică, mai exact, faptele de crimă, de exemplu, nu sunt prescriptibile. Nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei", a spus Augustin Zegrean.


Etichete Ion IliescuParchetCurtea ConstituţionalăprescripţieomorAugustin Zegreanşefi de închisori comunisterevoluţie1989

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live