Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dinu Dragomirescu

28 Ianuarie 2011
Vizualizari: 823
Comentează add

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 28 ianuarie

dinu-dragomirescu

Ziarul Financiar îşi deschide prima pagină cu titlul "Miniştrii 1%: acesta este bilanţul miniştrilor Transporturilor la fonduri europene". "Acesta este cel mai slab procent de atragere a fondurilor europene dintre toate capitolele, cu toate că aici era cea mai mare nevoie de investiţii. (...) Există pericolul să pierdem banii alocaţi acestui sector în favoarea altor state", relevă ziarul.  

Actualul ministru, Anca Boagiu, a spus la venirea în minister, în cel de al doilea mandat, că este "dezastru la atragerea de fonduri europene, dar nu a indicat vinovaţii", mai scrie Ziarul Financiar.   Intre 2007 şi 2010, când Transporturile au avut la dispoziţie 3,8 miliarde de euro numai pentru autostrăzi, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), care trebuia să fie principalul beneficiar al acestor fonduri, a cheltuit direct de la buget 6 miliarde de euro. CNADR preferă să cheltuiască direct banii de la buget pentru că proiectele sunt mai puţin controlate", citim în Ziarul Financiar.  

Sub titlul de prima pagină "Moody's ne-ar vrea mai activi în reforme", cotidianul Bursa constată că "singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii" se teme că "suprapunerea ciclului electoral cu cel economic ar putea avea impact asupra disciplinei guvernamentale, în condiţiile în care în 2012 vor avea loc alegeri".   "Probabilitatea creşterii ratingului României ar putea spori dacă ar exista o motivaţie mai puternică din partea Guvernului Boc pentru reforme şi nu dictată de Fondul Monetar Internaţional, consideră Moody's".

"Reformele structurale trebuie să devină independente de FMI", titrează şi Curierul Naţional.  Articolul menţionat mai sus din Bursa îl citează si pe Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, care consideră că "efectele creşterii TVA nu au fost notabile din cauza capacităţii reduse de administrare a Guvernului".  

Sub titlul "Normele la Codul Fiscal se lasă aşteptate", Ziarul Financiar se referă la constatarea făcută ieri de agenţia Ernst & Young că "normele metodologice pentru modificările aduse Codului Fiscal la sfârşitul anului trecut nu au fost încă finalizate, deşi în această săptămână expiră termenul, iar până în prezent Ministerul Finanţelor nu a publicat spre dezbatere publică niciun proiect".  

Ziarul Financiar prezintă comparativ "care sunt cele mai importante propuneri de modificări aduse la Codul Muncii" într-un articol intitulat "Sindicatele subminează propunerile investitorilor de relansare a pieţei muncii".  Subiectul este abordat şi de Curierul Naţional într-un articol sub titlul "Guvernul este de acord cu îmbunătăţirea Codului Muncii".  

Bursa analizează într-un articol situaţia creanţelor externe ale ţării noastre, "dificil de recuperat şi mai greu de valorificat". "Peste 1,25 miliarde de dolari, risipiţi pe trei continente". Anul trecut, ţara noastră a recuperat doar 13 milioane de dolari din creanţele externe rezultate din activităţile comerciale efectuate înainte de 31 decembrie 1989. "In ritmul actual vom recupera toţi banii în 90 de ani", relevă ziarul. Cotidianul menţionat consacră acestei teme şi un alt articol intitulat "Statul român nu a obţinut niciun fel de avantaje prin menţinerea creanţelor în relaţia cu ţările debitoare".  

Sub titlul "Curtea de Justiţie a Uniunii Europene se pregăteşte să ne arate cu degetul în cazul taxei de poluare", Curierul Naţional publică un articol din care aflăm că magistraţii de la Luxemburg ar putea considera că "taxarea unui vehicul de import mai mult decât a unuia autohton este discriminatorie". Ni s-ar putea recomanda "să diminuăm taxa de poluare, ţinând cont de deprecierea preţului vehicului nou, de vechime, rulaj şi alţi factori care afectează deprecierea".   Intr-un articol intitulat "Hoţul neprins e negustor cinstit: ţigările confiscate dispar din depozite", Curierul Naţional scrie că "ţigaretele sunt scoase din depozite cu ajutorul paznicilor şi, apoi, sunt revândute pe piaţa neagră". Guvernul "caută soluţii prin care etapele legale în care aceste ţigări pot fi arse să fie scurtate".  

Ziarul Financiar publică un articol al cărui conţinut este rezumat de titlu: "FP continuă să scadă. Foştii proprietari, tot mai îngrijoraţi". Este  vorba desigur de tendinţa de scădere pe care s-au înscris acţiunile Fondului Proprietatea în ultimele două zile" şi care face ca foştii proprietari să-şi vadă valoarea despăgubirilor redusă.   

Curierul Naţional îşi deschide ediţia cu un amplu articol pe tema "De ce mizăm pe OMG?". "România vrea să reia cultivarea organismelor modificate genetic şi a cerut deja aprobarea Comisiei Europene, spune ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără".


Etichete Ziarul FinanciarBursaCurierul Naţionalrevista preseiziare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live