Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei centrale, 11 august

Articole din Adevărul, Ziarul Financiar, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 11 august

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 August 2011, 07:47

"Agricultura susţine scăderea inflaţiei" - afirmă Adevărul, de unde află că preţurile au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, pe fondul ieftinirii legumelor şi fructelor.

Rata anuală a inflaţiei a coborât sub 5%. Tot despre producţia bună de legume şi fructe din această vară scrie şi Ziarul Financiar, care abordează, însă, problema din alt unchi, când întreabă, citez: "De ce un kilogram de roşii costă 0,5 lei la micii fermieri, iar în marile magazine preţul este 2,5 sau chiar 2,8 lei?" Producătorii de legume din România spun că preţurile explodează pe drumul dintre ferme şi magazin pentru că agricultorii nu îşi vând direct marfa marilor reţele comerciale, ci intermediarilor. Producătorii recunosc, însă, că nu ar putea să-şi vândă marfa fără angrosişti, pentru că marile magazine au condiţii foarte stricte, ce pot fi îndeplinite doar de intermediari.

România Liberă scrie că "sub pretextul că ajută la creşterea economiei, Guvernul dă contracte de aproximativ 5 miliarde de euro pentru obiective de infrastructură la sate, care vor fi plătite scump după 2013. Ministerul Dezvoltării va demara, în curând, un vast program de modernizare a drumurilor secundare din România, alimentarea cu apă a satelor şi lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, argumentând că aceasta va aduce creştere economică. Problema este că ordonanţa care a probat proiectul permite Ministerului să folosească fonduri suplimentare de peste 35 la sută din valoare propriu-zisă.

Asta înseamnă că în perioada 2012-2020, guvernele care vor veni la putere vor plăti numai dobânzi şi comisioane în valoare de peste 1,5 miliarde euro. Şi mai grav este că modul de organizare a licitaţiilor a permis atribuirea contractelor din bani publici pe criterii clientelare. În loc să împartă în loturi mici şoselele scoase la licitaţie în Suceava şi Botoşani, astfel încât să fie încurajată participarea mai multor firme de construcţii, Ministerul Dezvoltării a preferat scoaterea la licitaţie a întregului lot de 347 de kilometri, întreaga lucrare fiind câştigată de un celebru rege al asfaltului şi prienten al PDL-ului, Dorinel Umbrărescu." - atrage atenţia România Liberă.

Tot despre afacerile ministrului Elena Udrea citim în Jurnalul Naţional, sub titlul, citez: "Udrea austeră: Sală Polivalentă de 60 milioane de euro la Lia Manoliu". În ciuda avertismentelor prezidenţiale de cumpătare la cheltuirea banilor publici, mai ales în perioada preelectorală, ministrul Elena Udrea nu se lasă intimidată şi decide să demareze la Bucureşti ambiţiosul proiect de construire a unei săli polivalente de mare anvergură.

Dacă la săli de sport stăm bine şi vom sta şi mai bine, căile ferate devin cu fiecare zi un pericol pentru cei care merg cu trenul - aflăm din Evenimentul Zilei. Slaba finanţare a sistemului feroviar din ultimii 20 de ani a transformat cele două poduri noi peste Dunăre, Borcea şi Cernavodă, într-o ameninţare pentru călători. 311 fisuri, peste 1.200 de nituri şi alte elemente de structură slăbite şi peste trei sute de mii de metri pătraţi restanţi la revopsire - sunt datele dintr-un raport oficial care le-a picat în mână jurnaliştilor de la evenimentul Zilei.

Pe cele două poduri trenul merge cu restricţie de viteză din cauza defectelor amintite - mai arată raportul. Potrivit CFR SA, costurile lucrărilor la cele două poduri se ridică la peste 50 milioane de euro. Se pare însă că nu-i aşa urgent ca sala de sport de 60 de milioane de euro, pentru că solicitarea de finanţare pentru acest proiect este abia în etapa de evaluare.

"Isteria burselor este imposibil de calmat" - titrează şi Adevărul, care scrie că politicienii europeni şi americani, care se pregătesc de alegeri importante, anul viitor, sunt acuzaţi de cetăţenii lor că nu au înţeles criza. În Statele Unite, alegerile pentru Congres i-au ţinut pe politicieni într-o continuă campanie electorală, lucru ce NU i-a încurajat să fie dispuşi la compromisuri. Criza datoriilor de stat din zona euro ameninţă în continuare Spania şi Italia cu falimentul. Este motivul pentru care Berlinul încearcă din nou să aplice ordinea bugetară de tip german întregii Europe.

Din Ziarul Financiaraflăm că Germania şi Franţa, cele mai importante economii europene, încep să simtă tot mai greu presiunea de a fi singurii piloni care au puterea de a ţine în picioare întreaga construcţie a uniunii monetare europene. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a anulat vacanţa din cauza crizei. Unii analişti dau ca sigură reducerea calificativului datoriilor Franţei. Dacă statul francez îşi pierde ratingul, pieţele vor primi o lovitură extrem de puternică, aşa cum a demonstrat recenta panică de pe burse cauzată de tăierea calificativului Statelor Unite.

Franţa are a patra mare datorie din lume, iar retrogradarea ei ar aduce pierderi uriaşe. În încercarea de a ţine lucrurile în frâu, Germania a propus înfiinţarea unui "supraveghetor" al Uniunii Europene, care va sancţiona statele care nu impun o disciplină bugetară strictă şi politici în domeniul muncii favorabile afacerilor.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august