Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

4 Mai 2018
Vizualizari: 703
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis va participa mâine la reuniunea informală la nivel de şefi de state din Bulgaria, Austria şi România, care se va desfăşura la Ruse, în Bulgaria

Reuniune informală la nivel de şefi de state la Ruse

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

 Întâlnirea reuneşte în acest format conducerea celor trei state care deţin succesiv preşedinţia Consiliului UE în acest an şi în primul semestru al anului viitor, iar discuţiile se vor axa pe agenda europeană actuală. 

Deja preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a sosit în Bulgaria şi a avut o întrevedere cu şeful statului bulgar, Rumen Radev. 

Preşedintele Rumen Radev a cerut sprijinul Austriei pentru menţinerea la nivelul actual a fondurilor de coeziune. Securitatea şi apărarea europeană reprezintă o prioritate, dar fără coeziune şi convergenţă reală riscăm să adâncim diviziunea în Europa - a avertizat Radev.  Comentând eforturile Bulgariei de a accelera integrarea ţărilor din Balcanii de Vest, preşedintele a spus că aderarea Serbiei şi a Muntenegrului în anul 2025 este un scop ambiţios, dar realizarea sa va depinde de rezolvarea problemelor între Serbia şi Kosovo şi a disputelor de frontieră. Radev a mai spus că vizita sa în Rusia în cea de-a doua jumătate a lunii se înscrie în politica europeană comună.

"În privinţa Rusiei, vom căuta toate posibilităţile de dialog şi de realizare de proiecte de interes comun" - a spus şeful statului bulgar. El a subliniat că, datorită colaborării foarte bune cu Turcia, numărul migranţilor care intră în Bulgaria a scăzut de câteva ori. Europa însă trebuie să acţioneze mai activ şi eficace în vederea soluţionării crizei prin investiţii masive în sistemele de învăţământ şi de sănătate ale ţărilor surse de migranţi. 

La conferinţa de presă comună, preşedintele Austriei a apreciat succesele Bulgariei în combaterea migraţiei ilegale şi a sprijinit aderarea acesteia la zona Schengen. În cadrul preşedinţiei sale la Consiliul Uniunii, Austria va continua strategiei Sofiei în Balcanii de Vest. Austria este al doilea investitor străin în economia bulgară. Volumul anual al comerţului bilateral a depăşit 1,2 miliarde de euro. Companiile austriece sunt mulţumite de condiţiile din Bulgaria şi-şi extind activitatea.   ei doi preşedinţi au participat astăzi la forumul economic dedicat dezvoltării infrastructurii rutiere.


Etichete Klaus IohannisRuseAlexander Van der BellenRumen RadevSchengen

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live