Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Ianuarie 2022
Vizualizari: 329
Comentează add

O reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din statele Alianței Nord-Atlantic a fost convocată pentru a pregăti Consiliul NATO-Rusia de săptămâna viitoare.

Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din statele NATO

radiojurnal

Foto: MAE.ro.

O reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din statele Alianței Nord-Atlantic a fost convocată astăzi pentru a pregăti Consiliul NATO-Rusia de săptămâna viitoare; se va desfășura peste două ore în sistem de videoconferință și, potrivit Ministerului de Externe de la București, dezbaterile vor viza situația de securitate din vecinătatea estică și de la Marea Neagră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei.


Reporter: Carmen Gavrilă - Alianţa Nord-Atlantică se pregătește pentru Consiliul NATO-Rusia de săptămâna viitoare cu o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe, menită să traseze coordonatele poziției Alianței în raport cu cererile Rusiei, care vrea, nici mai mult nici mai puțin, ca aliații să blocheze orice extindere spre est, în esență cu 100.000 de soldați ruşi lângă Ucraina.

Potrivit informațiilor americane și ucrainiene, Kremlinul vrea să șantajeze NATO. Între timp, însă se pare că și Europa are un as în mânecă, cel puțin așa vede lucrurile secretarul american de stat Antony Blinken.

Noua conductă Nord Stream-2 a fost percepută de americani, dar și de europenii estici ca soluția găsită de Rusia pentru a-şi transporta gazul în Europa, ocolind Ucraina, și, deci, nemaiplătind taxe Kievului.

În plus, Nord Stream-2, odată funcțională, în mod cert face Europa și mai dependentă de gazul rusesc și, deci, de voința politică a Kremlinului, atât că, în acest moment, autorizarea conductei a fost suspendată de către autoritățile germane, iar secretarul american de stat Antony Blinken a propus un alt mod de a vedea lucrurile, și anume ce ar fi ca europenii în loc să se lase șantajați cu Nord Stream-2 de către Rusia să folosească Nord Stream-2 ca să oblige Moscova să aibă un comportament mai normal şi mai respectuos față de Europa.


Etichete natoreuniuneconsiliul nato-rusiaucrainasuaanthony blinken(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live