Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

11 Februarie 2015
Vizualizari: 1186
Comentează add

Vladimir Putin, Petro Poroşenko, François Hollande şi Angela Merkel încearcă să negocieze un plan de pace, care să ducă la încetarea confruntărilor.

Reuniune crucială pentru evitarea unui război în estul Ucrainei

alexandru-beleavski

Cancelarul german Angela Merkel (stânga), președintele rus Vladimir Putin și președintele Franței Francois Hollande (dreapta). Arhivă Foto: www.eng.kremlin.ru.

La Minsk, în Belarus, are loc reuniunea la nivel înalt a liderilor Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei, considerată crucială pentru evitarea unui război în estul Ucrainei.

Vladimir Putin, Petro Poroşenko, François Hollande şi Angela Merkel vor încearcă să negocieze un plan de pace, care să ducă la încetarea confruntărilor dintre militarii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi.

Înainte de a ajunge la summit, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că va introduce legea marţială în întreaga ţară, în cazul în care reuniunea de la Minsk se va solda cu un eşec şi situaţia din est se va agrava.

În cursul zilei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că în cadrul acestor negocieri s-au înregistrat progrese substanţiale, pentru ca după-amiază o sursă diplomatică citată de mediile de la Moscova să declare că există şanse reale ca în cadrul summitului să fie realizate progrese reale şi să se ajungă la mii de înţelegeri.

Nu există informaţii privind conţinutul concret al acestora, dar, din ceea ce se ştie, se poate anticipa că la baza lor vor fi acordurile de la Minsk şi propunerile avansate în ultima săptămână de către cei patru lideri.

Înainte de a pleca la Minsk, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că Ucraina şi liderii europeni vor cere încetarea focului fără precondiţii şi a avertizat că, în caz de eşec al negocierilor şi al escaladării conflictului, Ucraina este gata să instituie starea de război pe tot teritoriul ţării.

În privinţa statutului Donbasului, Poroşenko a menţionat soluţia decentralizării, excluzând categoric federalizarea. "Ucraina - a subliniat acesta - va rămâne un stat unitar".

Confruntările s-au intensificat în estul Ucrainei cu doar câteva ore înaintea negocierilor de la Minsk.

Lupte violente au izbucnit între Armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi în jurul oraşului Debaltseve, în urma cărora 19 soldaţi ucraineni au murit şi 78 au fost răniţi.

Comandantul forţelor americane din Europa, Ben Hodges, a declarat astăzi că trupe ruseşti au intervenit direct în luptele din jurul oraşului Debaltseve, un important nod de transport aflat mai adânc în teritoriul ucrainean faţă de Lugansk şi Doneţk, zone controlate de rebelii pro-ruşi.

Generalul american a mai spus că Rusia a plasat zece batalioane la frontiera cu Ucraina, scrie France Presse.


Etichete UcrainareuniunerăzboiMinskBelarusVladimir PutinPetro PoroşenkoFrançois HollandeAngela MerkelSerghei Lavrov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live