Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

30 Iunie 2009
Vizualizari: 1328
Comentează add

Trupele americane şi-au încheiat retragerea din toate oraşele irakiene, momentul fiind sărbătorit la Bagdad prin manifestări publice.

Retragerea trupelor americane din Irak marchează o sărbătoare naţională în Bagdad

paul-poterasi

La şase ani de la invazia în Irak pentru îndepărtearea de la putere a lui Saddam Hussein, trupele americane şi-au încheiat retragerea din toate oraşele irakiene, momentul fiind sărbătorit la Bagdad prin manifestări publice. Ziua marchează şi revenirea Irakului în elita ţărilor exportatoare de petrol.

Deşi trupele americane vor rămâne în Irak până în anul 2012, retragerea soldaţilor din SUA din toate zonele urbane ale Irakului a fost primită pozitiv atât de autorităţile de la Bagdad, cât şi de populaţia irakiană. Începând de astăzi, 30 iunie devine Ziua naţională a suveranităţii Irakului, sărbătoare decretată de guvernul de la Bagdad. În aproximativ o lună se vor retrage şi cele trei ţări rămase în coaliţie, Marea Britanie, Australia şi România.

Până la 25 iulie, pe teritoriul Irakului vor rămâne doar patru militari români, trei ofiţeri din misiunea NATO de pregătire a armatei irakiene şi ataşatul militar al României. În ulitmii doi ani, coaliţia a obţinut progrese remarcabile în planul securităţii. Noua armată irakiană este mai bine pregătită şi echipată, ceea ce conduce la un cadru propice pentru dezvoltarea economică.

Irakul scoate astăzi la licitaţie patru câmpuri petrolifere importante, prima acţiune majoră în plan economic din 2003. Unul dintre cele mai mari depozite de resurse energetice va fi redat astfel circuitului economic mondial. Manageri ai celor mai mari corporaţii din domeniul petrolului au ajuns la Bagdad cu avioane particulare, pentru a obţine exclusivitatea exploatării zonelor petrolifere scoase la licitaţie de atorităţile irakiene.


Etichete Bagdad,retragere,sarbatoare

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live