Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

24 Iunie 2022
Vizualizari: 113
Comentează add

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE.

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate

florin-lepadatu

   Foto: ec.europa.eu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Liderii Uniunii Europene au acordat statutul de țări candidate la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, iar a treia solicitantă, Georgia, a fost încurajată să continue reformele pentru a putea și ea să obțină aceast statut la un moment dat.

Participanții la summitul Consiliului European de la Bruxelles au salutat ceea ce au numit o zi istorică pentru uniune, iar președinții Moldovei și Ucrainei au subliniat pasul major spre întărirea politică a Europei.

Trimisul RRA Alina Stănuţă relatează: ”Liderii au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, arăta că toate cele trei țări sunt parte a familiei europene, iar decizia istorică a liderilor Uniunii Europene confirmă acest lucru.


Ursula von der Leyen: ”Nu poate exista un semn mai bun de speranță pentru cetățenii din Ucraina, Republica Moldova și Georgia în aceste vremuri tulburi. Bineînțeles că aceste țări trebuie să își facă temele înainte de a trece mai departe la următoarea etapă din procesul de aderare la Uniunea Europeană. ”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat că Republica Moldova și Ucraina trebuie să se apuce rapid să lucreze la reformei și a asigurat că din partea României Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie.


Klaus Iohannis: ”Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas.”

Într-o primă reacție, după decizia liderilor europeni, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis un mesaj pe Twitter, în română și ucraineană. "Este un moment istoric și un pas extrem de important pe drumul vostru către Uniunea Europeană" - a scris acesta. Imediat după decizie, președinții Ucrainei și Republicii Moldova au intrat prin videoconferință la summitul Consiliului European de la Bruxelles, iar președintele Klaus Iohannis a fost primul lider european care a vorbit la telefon cu președintele Maia Sandu și a felicitat-o pentru succesul obținut la Bruxelles.”


Etichete comisieuniuneUECE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live