Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

18 Mai 2012
Vizualizari: 1800
Comentează add

La sfârşitul lunii va fi o întâlnire informală la Bruxelles la care urmează să meargă preşedintele ţării, însă trebuie tranşată pentru viitor această problemă a reprezentării, spune premierul Victor Ponta.

Reprezentarea externă a României, "disputată"

alina-stanuta

Premierul Victor Ponta (stânga) şi preşedintele Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Cel puţin pentru moment, diferenţa de opinie dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în privinţa reprezentării României la Consiliul European s-a rezolvat.

Ieri seară, şeful guvernului anunţa la un post de televiziune că pe 23 mai, probabil la Bruxelles, va participa şeful statului Traian Băsescu, urmând ca până la Consiliul European din 28 iunie să fie stabilit din punct de vedere constituţional cine are mandat să prezinte poziţia României.

Victor Ponta a menţionat că preşedintele Băsescu va merge pe 23 mai la Bruxelles fără nici un fel de mandat de la guvern, ci "pe mandatul domniei sale" şi a reafirmat că România trebuie să fie reprezentată de premier.

Până se ajunge însă la decizia participării lui Traian Băsescu săptămâna viitoare, la Bruxelles, au existat diferite păreri prin care cea a consilierului prezidenţial Cristian Diaconescu care spunea că în opinia sa, România trebuie din contră reprezentată de preşedinte şi nu de premier.

În replică, ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat ieri că în baza prevederilor Constituţiei şi a agendei Consiliului European, premierul Victor Ponta nu poate lipsi de la Consiliu.

Pe de altă parte, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spunea şi el că preşedintele Traian Băsescu ar putea reprezenta statul, ca şi până acum, la Consiliul European.

Întrebat dacă instituţia pe care o reprezintă este competentă să se pronunţe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean spunea că aceasta se poate pronunţa pe orice temă de drept constituţional.

România "poate fi reprezentată de ambii"

Profesorul universitar doctor Simina Tănăsescu de la Facultatea de Drept ne-a declarat însă că la Curtea Constituţională nu ar trebui să ajungă un asemenea diferend.

"Eu, personal, în acest moment nu găsesc unde ar fi conflictul între autorităţile statului, mai ales că nu e vorba de autorităţi distincte. Aici vorbim de o discuţie care are loc în interiorul puterii executive, nu e între două puteri ale statului ca să putem discuta de un arbitraj la Curtea Constituţională.

"Nu e o relaţie de tensiune între, nu ştiu, între parlament şi guvern sau între puterea judecătorească şi parlament ca să ajungem la un arbitraj al Curţii Constituţionale", spune Simina Tănăsescu.

Constituţia României spune la articolul 80 că preşedintele României reprezintă statul român, iar la articolul 102 că guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării.

Tot specialistul în drept constituţional, profesorul universitar doctor Simina Tănăsescu, vine cu o soluţie.

"Personal nu-l văd ca pe un conflict. Chiar nu văd unde ar putea apărea zona conflictuală. Sunt destul de multe statele membre ale Uniunii Europene care se fac reprezentate la astfel de consilii alternativ de şeful de stat sau de primul-ministru, după cum există şi state care se fac reprezentate acolo prin ambele instituţii şi nu văd o dificultate.

"De altfel cred că şi România, în trecut, dacă memoria nu mă înşeală, a mai fost reprezentată şi de şeful de stat şi de primul-ministru în astfel de întruniri şi nu văd o dificultate majoră în a se ajunge la o cale de consens, la un compromis", a afirmat Simina Tănăsescu.

Aşadar, o soluţie ar putea fi, dar discuţiile şi părerile pe această temă cu siguranţă vor mai continua, fie faţă în faţă, fie prin diverse voci, între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.


Etichete Traian BăsescuVictor PontaBruxellesCCRAndrei Margapreşedintele Curţii ConstituţionaleAugustin Zegrean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live