Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Capitalul politic al USL, "prioritate pentru guvernul Ponta"

Invitaţi la emisiunea "Actualitatea în dezbatere", Cristian Tudor Popescu şi Emil Hurezeanu au vorbit despre lista noului guvern şi despre realitatea politică diferită din prezent.

Capitalul politic al USL, "prioritate pentru guvernul Ponta"
Premierul desemnat Victor Ponta. Foto: arhivă Agerpres.

Articol de Gabriel Klimowicz, 02 Mai 2012, 15:52

Premierul desemnat, Victor Ponta, a nominalizat marţi lista noului guvern, iar miercuri această listă este şi a fost discutată în conducerile partidelor din USL.

Există mari aşteptări de la acest guvern, chiar dacă este un guvern provizoriu, pe şase luni, până la alegerile generale.

În primul rând, pensionarii aşteaptă să le fie restituiţi banii reţinuţi ilegal, conform Curţii Constituţionale, de la 1 ianuarie 2011, pentru CAS, bugetarii aşteaptă reîntregirea salariilor, reduse cu 25% în 2010, şi toată lumea speră la o guvernare mai competentă şi la o folosire a banului public cât mai cinstită.

Lista noului guvern şi realitatea politică diferită a fost discutată cu domnii Cristian Tudor Popescu şi Emil Hurezeanu în emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de miercuri.

Audio: Emisiunea "Actualitatea în dezbatere".

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că Victor Ponta a alcătuit un guvern care are, în mod evident, scopul principal de a păstra capitalul politic al USL până la toamnă, cifrele din sondaje şi, dacă se poate, să îl şi mărească.

Jurnalistul consideră că acest criteriu este evident în alegerea multora dintre miniştri şi, în primul rând, a domnului Florin Georgescu.

"Florin Georgescu este în afară de a fi un finanţist foarte bun, este un vechi negociator în relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi îmi aduc aminte din perioada respectivă că era un negociator foarte dur, îi ştia de frică, literalmente, Fondul - îmi amintesc de discuţii cu reprezentanţii Fondului de atunci, care îl respectau pe Florin Georgescu, pentru poziţiile lui foarte ferme şi bine argumentate.

"Deci, domnul Georgescu este omul-cheie al acestui guvern, pentru că dânsul poate să pună, într-un fel, cap la cap, fără ca ele să fie contradictorii, cele două sarcini ale guvernului Ponta, aceea de a satisface aşteptările populaţiei în materie de salarii, de pensii, şi alte măsuri financiare şi, în acelaşi timp, de a nu rupe relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, de a nu destabiliza România, din punct de vedere economico-financiar", a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Guvernul Ungureanu, demis prin moţiune de cenzură
Politică 27 Aprilie 2012, 16:01

Guvernul Ungureanu, demis prin moţiune de cenzură

Rezultatul votului la moţiunea de cenzură a fost anunţat oficial în plenul parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi...

Guvernul Ungureanu, demis prin moţiune de cenzură