Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Preşedintele PSD, Victor Ponta, desemnat premier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a semnat decretul de numire a preşedintelui PSD, Victor Ponta, în funcţia de premier desemnat.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, desemnat premier
Preşedintele PSD, Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Articol de Ioana Dogaru, 27 Aprilie 2012, 18:30

Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii Social Liberale, a fost desemnat vineri de preşedintele Traian Băsescu drept candidat la funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că singurul partid care a avut o opţiune pentru funcţia de premier a fost PSD, propunere care a fost susţinută şi de PC şi PNL.

"Există un singur nume menţionat în timpul consultărilor şi acela este Victor Ponta", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să precizeze că nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România.

"A fost un proces democratic care a probat că guvernul Ungurenau nu mai avea majoritate parlamentară.

"Opţiunea către domnul Ponta a fost cu atât mai legitimă.

"În momentul de faţă nu există motive de panică, cu atât mai mult cu cât este cunoscut că România are la ministerul de finanţe o rezervă consistentă", a mai spus preşedintele.

Citeşte aicicine este premierul desemnat.

Preşedintele a mai spus că speră ca ceea ce acesta a rugat în parlament legat de revenirea la salariile din 2010 să se producă în timp util.

"Sper ca noul guvern care trebuie să se instaleze foarte rapid şi să ia în considerare această rugăminte", a spus Traian Băsescu.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat că este un moment special "în viaţa noastră politică" şi că acceptă mandatul şi va încerca să-l ducă la îndeplinire.

"Mă bazez în acest efort pe USL şi pe toţi ceilalţi parlamentari care vor considera util susţinerea acestui guvern.

"Este un moment în care responsabilitatea fiecărui om politic trebuie să funcţioneze şi voi încerca să formez un guvern care să dea românilor speranţa că lucrurile se îndreaptă pe drumul pe care trebui. Voi prezenta în cel mai scurt timp lista cu noul guvern", a spus Victor Ponta după numire.

Consultări la Palatul Cotroceni după ce moţiunea a fost adoptată

După ce moţiunea de cenzură "Opriţi guvernul santajabil. Aşa nu, niciodată" a fost adoptată de parlament, preşedintele Traian Băsescu a convocat la Palatul Cotroceni partidele parlamentare pentru consultări în vederea numirii unui premier desemnat care să formeze o nouă majoritate şi un nou guvern.

Primii care au ieşit de la negocierile cu preşedintele Traian Băsescu au fost liderii PDL.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat că democrat-liberalilor l-a informat pe şeful statului, în întâlnirea de la Cotroceni, că PDL nu desemnează candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în parlament să îşi asume guvernarea.

"Am constatat azi că actuala coaliţie care a susţinut cabinetul Ungureanu nu mai există", a declarat Emil Boc.

Emil Boc a precizat că PDL, ca principal partid care a susţinut guvernul Ungureanu, nu va nominaliza un candidat pentru funcţia de premier.

"Cei care au avut astăzi majoritatea, au obligaţia să asigure guvernarea ţării şi să facă tot posibilul ca în timp cât mai scurt să creacă salariile bugetarilor", a mai afirmat preşedintele PDL la ieşirea de la consultările cu preşedintele României la Palatul Cotroceni.

Emil Boc a apreciat că noul guvern trebuie să stopeze "instabilitatea politică" care generează şi instabilitate economică, amintind de creşterea cursului euro-leu, fluctuaţiile de pe Bursă şi plecarea delegaţiei FMI.

Victor Ponta, propus de USL pentru funcţia de premier desemnat

După delegaţia PDL, la consultările cu preşedintele României au intrat liderii USL care au decis să meargă împreună.

Liderul PNL Crin Antonescu a precizat că USL i-a prezentat preşedintelui Traian Băsescu propunerea ca Victor Ponta să fie desemnat premier, iar şeful statului a luat act de aceasta.

"Grupurile parlamentare ale USL, respectiv PSD, PNL şi PC consideră că în situaţia politică survenită după căderea prin moţiune de cenzură a guvernului Ungureanu, practic, nu mai avem o majoritate parlamentară, aşa cum era până acum aşazată, iar cel mai mare grup politic capabil să constituie o majoritate şi să susţină un guvern este grupul nostru", a spus Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a mai anunţat că USL i-a propus preşedintelui Traian Băsescu ca Victor Ponta să fie investit cu mandatul de premier desemnat.

Crin Antonescu a spus că preşedintele Băsescu a luat act de această propunere.

Victor Ponta a precizat, la rândul său, că şeful statului nu i-a mai propus de această dată să preia şefia guvernului, spunând că doar după consultările cu partidele parlamentare va anunţa cine va fi desemnat pentru această funcţie.

Preşedintele PSD a reafirmat politica USL de a susţine un alt guvern decât cel format de PDL şi a adăugat că reprezentanţii Uniunii se vor întâlni în perioada următoare cu delegaţia FMI aşa cum au procedat de fiecare dată.

Victor Ponta declarase după adoptarea moţiunii de cenzură că USL este deschisă pentru negocieri cu UDMR şi cu minorităţile, în vederea constituirii unui guvern.

Liderul social-democraţilor a subliniat că, deocamdată, nu are garanţii că parlamentarii care au votat astăzi moţiunea de cenzură vor avea aceeaşi opţiune şi pentru un guvern USL.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată

Consultările de la Palatul Cotroceni vin după ce moţiunea de cenzură împotriva guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, depusă de USL, a fost adoptată cu 235 de voturi, cu patru peste numărul necesar.

Potrivit procesului verbal prezentat în plen de deputatul PSD Georgian Pop, din totalul de 460 de parlamentari au fost prezenţi 259, fiind exprimate 248 de voturi, patru fiind anulate.

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost executivul cu cel mai scurt mandat, doar 78 de zile.

Guvernul Ungureanu a fost ales de parlament, după ce premierul Emil Boc a demisionat.

Până la alegerea de către parlament a unui nou prim ministru, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu asigură interimatul.

Paşi de urmat pentru numirea unui nou premier

În situaţia în care un guvern este demis este începută procedura nominalizării unui candidat la funcţia de premier.

Pentru desemnarea acestuia, preşedintele României trebuie să consulte partidul care are majoritatea absolută în parlament sau, dacă nu există o asemenea majoritate, partidele reprezentate în parlament.

Legea fundamentală mai arată că, în termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi a întregii liste a noului executiv.

Urmează dezbaterea în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi acordarea votului de încredere.

În cazul în care parlamentul respinge de două ori solicitarea de învestitură a unui nou guvern, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după consultarea preşedinţilor celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, şeful statului poate dizolva parlamentul şi declanşa alegerile anticipate.

Însă acestă prevedere nu poate fi aplicată în ultimele 6 luni ale mandatului prezidenţial.

FMI întrerupe negocierile cu autorităţile române

Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

"Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic", a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Cotaţiile au urcat pe piaţa valutară până la nivelul maxim istoric, de 4,4010 lei/euro, la o oră de la anunţul privind căderea guvernului Ungureanu, iar Banca Naţională a României a intervenit agresiv, indirect, prin vânzare de euro, şi a întors cursul spre 4,3900 lei/euro, relatează Mediafax.

Nivelul record de 4,4010 lei/euro a mai fost atins pe piaţa interbancară în iunie 2010.

Intervenţia BNR a readus cotaţiile în intervalul 4,3915 - 4,3950 lei/euro, într-o piaţă unde, potrivit dealerillor, volumele de tranzacţionare sunt printre cele mai ridicate de la începutul anului.

Unii dealeri spun că deprecierea leului a fost atenuată şi de contexul internaţional, unul relativ calm.

Cine este Victor Ponta?
Politică 27 Aprilie 2012, 19:24

Cine este Victor Ponta?

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu să formeze o majoritate şi un nou guvern.

Cine este Victor Ponta?
Presa străină comentează situaţia politică din România
În lume 27 Aprilie 2012, 18:59

Presa străină comentează situaţia politică din România

Agenţiile de presă internaţionale comentează moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Ungureanu, menţionând că...

Presa străină comentează situaţia politică din România
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei