Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reportaje din țară: România a început, oficial, vaccinarea împotriva Covid

Reportaje din Brașov, Craiova, Constanța, Suceava și Baia-Mare. Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început în cele zece spitale de boli infecţioase din țară.

Reportaje din țară: România a început, oficial, vaccinarea împotriva Covid
Sursa foto: prefectul Jud. Cluj, Mircea Abrudean.

Articol de Radio România Actualităţi, 27 Decembrie 2020, 12:11

Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început în cele zece unități medicale din țară care se ocupă de tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Prima persoană imunizată a fost o asistentă medicală de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" din capitală.

Mihaela Anghel s-a numărat printre cadrele medicale care s-a ocupat de primii pacienţi diagnosticați cu COVID-19 și a declarat după vaccinare că administrarea serului nu doare deloc și că îi sfătuiește pe toți românii să se imunizeze.

După cum transmit colegii de la Radio România Constanța, și la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș se desfășoară deja vaccinarea cadrelor medicale. Primul a fost decanul de vârstă al medicilor infecționiști, doctorul Sorin Rugină, de 69 de ani.


Sorin Rugină: Cred că vaccinarea personalului din spitalele de boli infecțioase, pe lângă o datorie morală de a-i apăra pe cei care sunt în linia întâi, reprezintă și un exemplu de încredere pentru restul populației. Dacă nu vaccinăm, nu scăpăm de acest virus. Acest vaccin este singura armă concretă împotriva virusului, pentru că până acum am folosit mijloace de a întrerupe, de a ne apăra, un scut, cu mască, cu distanţare.

Cinci medici de la Spitalul de boli infecțioase "Victor Babeș" din Craiova au fost vaccinați în prima zi a campaniei

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie, ora 11:36) - "Dimineţi ... cu soare" - Realizator Adrian Soare - Managerul Spitalului de boli infecțioase "Sfânta Paraschiva" din Iași, medicul anestezist Florin Roșu, este prima persoană din județ care a fost vaccinată contra SARS-CoV-2.

Suntem acum la Craiova, împreună cu Florin Firu, pentru că am înțeles că cinci medici de la Spitalul de boli infecțioase "Victor Babeș" din Bănie au fost vaccinați astăzi. Te salutăm, Florin.


Reporter: Florin Firu - Bună ziua tuturor! Într-adevăr, au fost cinci cadre medicale ale acestui spital de boli infecțioase "Victor Babeș", aici unde au ajuns în 90 de doze corespunzătoare numărului de persoane care şi-au exprimat dorința de a fi vaccinate în primă fază, între 27 și 31 decembrie. În total 384, din cele 520 de cadre medicale din unitatea sanitară, vor fi vaccinate anti-COVID-19, a doua fază a acțiunii de vaccinare fiind programată după ziua de 4 ianuarie a anului viitor. Managerul spitalului, Adina Turcu, a declarat că vaccinarea a decurs conform procedurilor stabilite.

Declarații despre vaccinare au fost făcută și de alți patru șefi de secție, principalele mesaje vizând importanța vaccinării, dar și a informării privind acest act sanitar. Şeful Clinici de boli infecțioase adulți 2, conferențiar doctor Iulian Diaconescu, a subliniat faptul că acesta este un moment istoric din mai multe puncte de vedere, precizând că fondurile uriașe alocate, efortul conjugat a numeroși oameni de știință și tehnologiile de vârf pentru prepararea acestui vaccin sunt câteva din motivele pentru care nu trebuie pusă la îndoială această campanie, și implicit, acest vaccin.

Medicul Iulian Diaconescu a mai evidenţiat faptul că momentan este singura soluție pentru a ieși din această dificultate medicală majoră. Toată lumea trebuie să înțeleagă că vaccinul este arma cu care trebuie să luptăm - este unul din mesajele transmise de doctorul Florentina Dumitrescu de la Secția de imunodeficiențe.

Cadrul medical a insistat, de asemenea, asupra rolului presei în informarea corectă a publicului cu privire la această campanie. Medicul craiovean a pus scepticismul multora pe seama faptului că nu sunt informați în privința vaccinării. Trebuie să spunem, la final, că totul a decurs normal şi nu au existat efecte adverse sesizate de medicii vaccinați.


Reporter: Florin Firu, Craiova. Mulțumim! Sărbători fericite acolo! Apropo, cum e vremea? V-a dat un pic de ninsoare anul ăsta sau... De fapt, nu cred că acolo e mai fierbinte, pământul fierbinte al Olteniei... mai complicat.


Reporter: Foarte puţin. Sunt puţine precipitaţii în această perioadă.


Realizator: Ei, lasă, că o să vă vină zâmbetul pe buze și din punctul ăsta de vedere, al zăpezii. Asta să fie problema noastră.

La Baia Mare, prima persoană vaccinată este medicul Alina Rus, coordonatorul Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie, ora 10:27) - Emisiunea "Dimineţi cu soare" - Realizator: Adrian Soare - Campanie de vaccinare anti-COVID, Adrian Lungu ne aduce veşti de la Baia Mare.

Adrian Lungu, te salutăm!


Reporter: Adrian Lungu - Bună ziua, bine v-am găsit, mă aflu la Centrul de Vaccinare Împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Judeţean din Baia Mare, unde dozele de vaccin au ajuns azi dimineaţă, la ora 7:00, la ora 10:00 au fost vaccinate primele persoane. Prima persoană, este vorba de medicul Alina Rus, coordonatorul Secţiei de Terapie Intensivă, iar a doua persoană vaccinată este Cristina Cucu, medic în cadrul spitalului de aici. Vaccinarea a decurs normal, au fost prezente, evident, şi puţine emoţii. Am văzut, în schimb, multă-multă speranţă pe chipurile celor doi medici care luptă în prima linie de luni de zile. Este o zi însorită aici, în Baia Mare, o zi cu multe-multe speranţe. Am intrat în Centrul de Vaccinare, am discutat cu medicii, cu asistentele medicale, procesul de vaccinare a intrat în linie dreaptă, fiind puse la punct toate elementele logisticii necesare. Am văzut medici bucuroşi că au ajuns dozele de vaccin, iar speranţa că vom scăpa de acest virus domneşte acum în centrul de vaccinare băimărean.


Realizator: Ce spun oamenii? Am vrut să te întreb, mai ales că tu eşti în această brigadă de repoteri de la Radio România Actualităţi, aşa, într-un clasament ad-hoc, ai fost declarat cel mai simpatic reporter de către oameni, adică ai o priză extraordinară. Ce spun oamenii despre...


Reporter: Am ajuns aici pe undeva la ora 6:30 în această dimineaţă, am văzut oameni cu multă-multă speranţă pe chipurile lor, oameni care speră că totuşi vom scăpa până la urmă de această nenoricire care s-a abăut asupra noastră.


Realizator: Ce urmează în continuare? Reveniri? Poate sunte, voci, întregistrări?


Reporter: Aşa este, un reportaj cu multe-multe voci, medici, asistente, a fost pregătit un întreg proces aici, toate detaliile, elemente extrem de importante despre care vă voi vorbi, bineînţeles, în programele noastre, la Radio România Actualităţi.

Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 a început şi la Braşov

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie, ora 13:03:30) - "Radiojurnal" - Reporter: Mihai Cojocaru (Radio România Braşov FM)


Realizator: Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 a început şi la Braşov, unde directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase, medicul Andreea Moldovan, a fost primul care a beneficiat de serul de imunizare.


Reporter: Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, aflat în prima linie a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, este unul din cele zece care au fost alese pentru imunizarea personalului medical în această primă etapă a campaniei de vaccinare.

La unitatea medicală sunt disponibile 100 de doze, iar cu acestea urmează să fie vaccinate cadrele medicale care au solicitat imunizarea. Primul vaccin i-a fost administrat chiar directorului medical, doctorul Andreea Moldovan.


Andreea Moldovan: Consider că este datoria noastra ca și cadre medicale să informăm populația asupra importanței prevenției infecției cu COVID, pentru că este o boală parșivă și imprevizibilă față de care uneori orice faci, nu te poți apăra îndeajuns și evoluția nu este cea dorită, atfel încât întotdeauna trebuie pus în balanță riscul infectării față de beneficiul prevenției, iar faptul că este un vaccin care se bazează pe ARN-ul mesager îl include în categoria vaccinurilor noi, moderne, eficace și cu minime efecte secundare.


Reporter: La Spitalul de Boli Infecțioase sunt înscrise până acum 75 de persoane pentru a fi vaccinate anti-COVID, iar azi au fost vaccinate 15, potrivit directorului medical, care a spus că sunt și persoane care evită momentan vaccinarea. Vaccinul anti-COVID este administrat în două doze, rapelul fiind după trei săptămâni de la prima inoculare.

Pe lângă personalul medical de la Institutul Matei Balș și Spitalul Clinic Victor Babeș din capitală, în prima etapă mai sunt vaccinați angajații Spitalelor de Urgență din Suceava și Baia Mare și cei ai Clinicilor de Boli Infecțioase din Timișoara, Iași, Cluj Napoca, Craiova și Constanța.

Spitalul Judeţean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava a primit 250 de doze de vaccin anti-COVID-19

Campania Națională de Vaccinare a început astăzi în toate cele zece unități medicale care tratează pacienții diagnosticați cu COVID-19.

Printre acestea şi Spitalul Judeţean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava, unitate care a primit 250 de doze de vaccin.

Primii care s-au vaccinat sunt medicii din linia întâi. Corespondenta RRA Mihaela Buculei vine acum în direct cu mai multe detalii. Buna ziua!


Reporter: Bună ziua! Dată fiind situația sanitară din județul Suceava de la începutul pandemiei, când un număr mare de cadre medicale s-a infectat cu noul coronavirus, astăzi, în debutul campaniei de vaccinare, primii cărora li s-a administrat vaccinul anti-COVID au fost cei din linia întâi, respectiv medicul Monica Terteliu, șefa secției boli infecțioase și șeful unității de primiri urgențe, doctorul Dan Teodorovici, au primit dozele de vaccin.

Tot astăzi, vaccinate cadrele medicale de la terapie intensivă, boli infecțioase, primiri urgențe și pneumologie.

Este vorba de aproximativ 50 de persoane, restul dozelor, până la 250 urmând a fi administrate în cursul săptămânii viitoare.

Mesajul celor care deja s-au vaccinat este de încredere că virusul va putea fi combătut prin această metodă și, deși o parte din cadrele medicale sucevene nu sunt încă hotărâte să se vaccineze, cei care au făcut-o spun că o bună informare îi poate face să se răzgândească și chiar să promoveze vaccinarea.

(RS)

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
România 28 Martie 2024, 16:19

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
România 28 Martie 2024, 16:15

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni

Primele probleme au fost semnalate de furnizorul local de gaz, care a alertat autoritățile și a anunțat că de vină nu este...

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
România 28 Martie 2024, 15:37

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu

După ce a fost pus sub acuzare, Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL, şi...

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
România 28 Martie 2024, 15:34

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei

Primul s-a înregistrat în judeţul Neamţ, la o adâncime de aproape 13 kilometri, iar cel de-al doilea în Bacău, la o adâncime...

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
România 28 Martie 2024, 12:35

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare

Ultima scumpire a fost făcută de compania de transport cu trenul în luna decembrie a anului trecut.

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale