Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

2 Octombrie 2020
Vizualizari: 658
Comentează add

Relaţiile dintre UE şi Marea Britanie au atins un nou moment dificil

aura-neag-londra

 Foto: Arhivă.

Relaţiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au atins astăzi un nou moment dificil, după ce blocul comunitar a început proceduri juridice împotriva Regatului Unit. Bruxellesul acuză Londra de încălcarea acordului Brexit, un tratat de drept internațional pe care premierul Boris Johnson l-a semnat cu mai puțin de un an în urmă. Între timp, la Bruxelles s-a încheiat ultima rundă a negocierilor tehnice dintre cele două părți pentru un acord comercial. Aura Neag relatează de la Londra.

Reporter: Uniunea Europeană a dat termen Marii Britanii până la sfârșitul lunii septembrie să retragă câteva articole dintr-un proiect de lege care va reglementa piața sa internă începând de anul viitor. Articolele în cauză încalcă acordul Brexit, mai precis Protocolul privind Irlanda de Nord. Autoritățile de la Londra au refuzat emfatic să retragă articolele în cauză, așa încât întregul proiect de lege este deja aprobat de Camera Comunelor.
 
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: ”Termenul limită a expirat ieri, articolele problematice nu au fost scoase din proiectul de lege. În consecință, Comisia Europeană a decis în această dimineață să trimită o scrisoare de notificare Guvernului Marii Britanii. Acesta este primul pas în procedura de infringement. Guvernul Marii Britanii are o lună ca să răspundă la cererile și întrebările Comisiei. Dacă disputa nu este rezolvată, următoarea etapă ar putea fi un proces la Curtea Europeană. Aceste proceduri sunt însă lungi și adesea imprevizibile. Experții juridici spun că ele nu vor fi în niciun caz finalizate înainte de sfârșitul lunii decembrie, când Marea Britanie părăsește Piața Comună și Uniunea Vamală. Singura reacție de până acum a Guvernului de la Londra a fost a unui purtător de cuvânt care a declarat că articolele în cauză sunt necesare citez "ca o plasă de siguranță dacă nu se ajunge la un acord comercial". Analiștii politici britanici apreciază că Uniunea Europeană nu a avut de ales decât să înceapă acțiunea juridică împotriva Marii Britanii însă remarcă faptul că în ciuda tensiunilor Uniunea Europeană nu a părăsit negocierile cu Marea Britanie pentru un acord comercial.
 
Opoziția prin vocea liderului laburist  Sir Keir Starmer a criticat decizia guvernului de a încălca acordul Brexit, dar a cerut ambelor părți să ajungă la o înțelegere: !Iată-ne în octombrie 2020, cu câteva săptămâni înainte de termenul pentru un acord. Ne aflăm în situația absurdă cu amenințarea unei acțiuni în instanță. Se poate ajunge la o înțelegere, sunt probleme care pot fi rezolvate, ambele părți trebuie să se așeze la masa discuțiilor să rezolve aceste probleme, să ajungă la o înțelegere care este în interesul național al Marii Britanii și în interesul Uniunii Europene”.
 
În această săptămână are loc la Bruxelles ultima rundă de negocieri pentru un acord comercial programată între cele două părți. În această seară s-au încheiat negocierile tehnice. Mai multe voci din tabăra britanică au indicat în această săptămână că s-ar fi înregistrat progrese.
 
Presa a relatat că Marea Britanie ar fi oferit concesii în privința pescuitului, însă într-un alt dosar dificil, cel al ajutoarelor de stat sau subvențiilor, potrivit Reuters, ar fi existat tensiuni majore între cele două părți. Marea Britanie dorește să își mențină accesul liber pe piața comună a Uniunii Europene, dar să poată acorda în același timp subvenții companiilor sale, ceea ce le-ar crea un avantaj competitiv pe Piața Comună și ar fi împotriva reglementărilor Uniunii Europene. Negociatorii şefi Michel Barnier și David Frost vor avea o ultimă întrevedere vineri dimineață, care va pune formal capăt celei de-a noua runde de negocieri.
 
(PH)

Etichete Marea BritanieUEbrexitacord(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live