Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

13 Mai 2011
Vizualizari: 8341
Comentează add

Domnia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a devenit a doua cea mai lungă domnie din istoria monarhiei britanice, fiind surclasată de regina Victoria, care a stat 63 de ani şi şapte luni la cârma ţării.

Regina Angliei, monarhul cu a doua cea mai lungă domnie

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Foto: Agerpres.

Domnia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a devenit a doua cea mai lungă din istoria regatului, depăşind-o pe cea a lui George al III-lea, potrivit The Telegraph.

De când a preluat tronul după moartea tatălui său, George al VI-lea, la 6 februarie 1952, regina a domnit în total 59 de ani şi 110 zile - inclusiv ani bisecţi - sau 21.645 de zile.

Suverana se află în prezent pe locul al doilea în clasamentul celor mai lungi domnii din istoria de peste o mie de ani a monarhiei britanice, fiind surclasată doar de regina Victoria, care a murit în 1901, după 63 de ani şi şapte luni la cârma ţării.

Regina, care îşi sărbătoreşte nunta de diamant luna viitoare, ar putea-o "detrona" inclusiv pe Victoria în septembrie 2015, la vârsta de 89 de ani.

Dintre şefii de stat aflaţi încă în viaţă, doar regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei, care se află pe tron din 1946, are o domnie mai lungă, potrivit Telegraph.

Regina nu poate abdica

Elisabeta a II-a a urcat pe tron într-un moment in care ţara încă nu-şi revenise după dezastrul lăsat în urmă de cel de-al doilea Război Mondial.

Conturile trezoriei erau goale, iar mâncarea era raţionalizată.

În timp lucrurile au revenit la normal, iar Elisabeta a doua a devenit unul din cei mai iubiţi monarhi din istoria Marii Britanii, chiar daca popularitatea sa a avut de suferit în 1997, cand a murit prinţesa Diana.  

Ca si predecesoarea sa, Elisabeta a II-a nu va abdica niciodată, ea încentând să mai fie regină doar în momentul morţii.

Chiar şi în cazul în care capacităţile sale ar fi afectate, ea va rămâne pe tron, cedând doar responsabilităţile constituţionale către moştenitorul direct.

Pentru moment însă, britanicii nu se gândesc la un astfel de scenariu.

Regina este la fel de activă ca întotdeauna, iar acest lucru se vede cel mai bine în programul ei foarte încărcat.


Etichete Elisabeta a II-aMarea BritanieAngliadomnie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live