Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

21 Iulie 2013
Vizualizari: 1878
Comentează add

În vârstă de 79 de ani, Regele Albert al II-lea al Belgiei a cedat tronul în favoarea fiului său, Prinţul Moştenitor Philippe.

Regele Albert al II-lea al Belgiei abdică în favoarea fiului său

cerasela-radulescu-bruxelles

Regele Albert al II-lea al Belgiei (stânga). Foto: Arhivă Reuters.

După 20 de ani de la încoronarea sa, Regele Albert al II-lea al Belgiei a cedat tronul în favoarea fiului său, Prinţul Moştenitor Philippe, în cadrul unei ceremonii emoţionante desfăşurate la Palat.

Regele Albert, în vârstă de 79 de ani, a mulţumit soţiei sale, Regina Paola, pentru sprijinul constant şi nemijlocit pe care i l-a acordat în timpul în care s-a aflat pe tronul Belgiei.

Vorbind în flamandă, franceză şi germană, Regele Albert a adus un omagiu fiului său, Philippe, care îi va succeda la tron, afirmând că "are toate calităţile pentru a fi un rege bun".

"Philippe, ai toate calităţile emoţionale şi intelectuale pentru a servi ţara în noua ta menire.

"Tu şi minunata ta soţie, Matilda, aveţi toată încrederea mea.

"Mama ta şi cu mine suntem pe deplin încrezători în succesul tău în noua misiune, pentru care ai fost foarte bine instruit", a declarat Regele Albert.

După ceremonie, monarhul belgian a semnat documentele de abdicare, subliniază corespondenţii BBC.

O oră fără Rege

În discursul său de ieri, Albert al II-lea a pledat pentru menţinerea unităţii Belgiei în cadrul UE.

Regele Albert a abdicat din motive de sănătate şi a fost un act de voinţă personală.

Momentul abdicării a avut loc în Sala Tronului, iar la el au participat, în afară de familia regală, cabinetul şi alţi lideri politici, între care şi eurodeputatul Guy Verhofstadt, fost premier belgian.

Momentul abdicării a fost transmis în direct de televiziuni dar şi pe reţelele sociale. În această imagine postată pe Twitter apar Regele Philippe al Belgiei şi tatăl său, Regele Albert al II-lea.

Noul Rege Philippe al Belgiei şi Regina Matilda.

Premierul Elio Di Rupo a rostit un discurs, adresându-se foştilor monarhi, Regele Albert şi Regina Paula, mulţumindu-le pentru activitatea lor în numele cetăţenilor.

Albert al II-lea este cunoscut ca un monarh care a menţinut unitatea între flamanzi şi valoni.

În 2010, când partidelor politice le-au trebuit 541 de zile, record mondial, pentru formarea guvernului, Regele a jucat un rol major pentru ieşirea din impas.

După abdicare s-a cântat imnul Belgiei - un moment emoţionant - numit La Brabançonne, iar timp de o oră ţara nu a avut rege.

Puterea a rămas în mâinile guvernului, potrivit legilor.

Philippe depune jurământul în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal, Suveranul va sta pe tron, dar nu are nici sceptru, nici coroană, atribute regale inexistente în Belgia.

Sunt alături de el Regina Matilda, o figură cunoscută şi populară în râdul belgienilor, vădit emoţionată şi cei patru copii, printre care Elisabeta, care devine prinţesă moştenitoare la cei 12 ani ai săi.

Philippe este al şaptelea suveran din istoria ţării şi urmează să rostească şi un discurs, aşteptat cu emoţie de belgieni, după care el va face o baie de mulţime, în Piaţa Regală şi la ora 17:00, ora Bruxelles-ului, 18:00 la Bucureşti, va avea loc renumita paradă militară, iar de data aceasta ea va fi prezidată de actualul Rege Philippe.


Etichete Regele Albert al II-lea al BelgieiPrinţul Moştenitor PhilippeRegina PaolaBelgiaregalitatemonarhieabdicare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live