Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Ianuarie 2022
Vizualizari: 465
Comentează add

Trimisul RRA la Kiev, Carmen Gavrilă, a încercat să afle părerile ucrainienilor despre un eventual conflict declanșat de Rusia.

Refugiat din Donbas: "Ucrainenii îl urăsc pe Putin, nu pe ruşi"

radiojurnal

Kiev. Foto: Carmen Gavrilă

Kremlinul afirmă că urmăreşte cu îngrijorare acţiunile şi declaraţiile Washingtonului, după ce SUA au pus 8.500 de militari în stare de alertă gata să fie trimişi în Europa, dacă va fi necesar.
 
NATO îşi întăreşte apărarea pe flacul de Est cu oameni, avioane de luptă şi nave militare, iar, potrivit Reuters, Rusia denunţă drept isterie occidentală această acumulare de trupe, care răspunde însă propriei ei mobilizări în apropierea graniţelor ucrainene.
 
La Kiev, politicienii spun că sunt gata de orice, dar speră să evite conflictul militar cu Rusia prin soluţii diplomatice.
 
Deşi oraşul nu arată ca o capitală a ţării în prag de război, tensiunea este prezentă în conversaţii.
 
Un reportaj de la trimisul nostru Carmen Gavrilă:
 
Reporter: Ruşii sunt deja aici, ne-a spus un refugiat din Donbas. Gheorghi era directorul unui mare spital din Luhansk, când separatiştii ruşi au luat de facto puterea în zonă şi s-au autodeclarat republică.
 
Ghoerghi nu pare să se teamă de cei 120 de mii de militari ruşi adunaţi la graniţele Ucrainei.
 
Are 86 de ani şi încă profesează ca medic. În centrul în care lucrează, lângă Kiev, se fac pregătiri pentru a primi refugiaţi, dar şi pentru a oferi asistenţă medicală, în caz de nevoie.
 
Kievul nu arată ca şi cum s-ar pregăti de război.
 
Oamenii merg la lucru ca de obicei, nu am văzut soldaţi pe străzi până acum, magazinele sunt deschise, nu lipsesc nici blocajele în trafic, iar viaţa pare să-şi urmeze cursul, atât că sub normalitatea aparentă se simte un amestec de speranţă cu ochii spre Occident şi mai ales spre SUA şi de teamă cu ochii spre Est.
 
Gheorghi îmi spune că, după părerea lui, ruşii vor face cel puţin o demonstraţie de forţă şi vor intra în zona controlată de speratişti în Est, dar nu se teme de un război în adevăratul sens al cuvântului.
 
Îl întreb ce sentimente are faţă de separatiştii ruşi şi faţă de Moscova, mai ales că a rămas fără cariera pe care şi-o construise, fără casa lui, practic, a fost nevoit să ia totul de la zero la 86 de ani. Răspunsul lui a fost clar: ucrainenii îl urăsc pe Putin, nu pe ruşi.

Etichete ucrainakievrusiaucrainienirefugiatdonbas(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live