Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

6 Ianuarie 2015
Vizualizari: 799
Comentează add

În Spania, sindicatele şi opoziţia critică declaraţiile guvernului conservator, care şi-a exprimat ieri satisfacţia pentru că a reuşit reducerea şomajului în 2014.

Reducerea şomajului în Spania, "relativă"

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: Arhivă. 

Ministrul muncii, Fátima Báñez, susţine că previziunile de creare a locurilor de muncă vor fi depăşite cu mult până la sfârşitul acestui an, iar premierul Mariano Rajoy afirmă, pe contul său de twitter, că statistica este un stimulent pentru ca recuperarea să fie resimţită de toată lumea. 

Opoziţia susţine însă că nu sunt motive de optimism, chiar dacă datele arată şi alte semne ale redresării după şase ani de criză economică, respectiv creşterea consumului, reluarea creditării şi stabilizarea preţurilor pe piaţa imobiliară.  
 
Dacă din tabăra executivului anul trecut se vede că acela al recuperării locurilor de muncă, remarcându-se că în 2014 s-au înregistrat peste 400.000 de noi contribuabili la bugetul asigurărilor sociale, principalul partid de opoziţie, Partidul Socialist, interpretează diferit aceste cifre. 
 
Contractele sunt în marea lor majoritate temporare, salariile sunt sinonime cu sărăcia şi şomerii care beneficiază de ajutoare sunt din ce în ce mai puţini. 
 
La rândul lor, sindicatele critică interpretarea datelor din partea guvernului şi trag un semnal de alarmă în privinţa precarităţii contractelor de muncă. 
 
Numărul acestora a crescut mai ales în sezonul de cumpărături şi cel turistic.  
 
"93% din locurile noi de muncă din luna decembrie sunt contracte temporare. În acelaşi timp, o altă veste proastă însoţeşte aceste date: sunt din ce în ce mai mulţi şomeri fără nici un ajutor. Cei care au subvenţii nu ajung la 58%. Această combinaţie de contracte de calitate slabă şi de lipsă de protecţie este una din cauzele creşterii inegalităţii sociale şi a sărăciei în ţara noastră" afirmă Tony Ferrer, reprezentant al sindicatului Uniunea Generală a Muncitorilor. 
 
La jumătatea acestei luni, va intra în vigoare un nou ajutor de şomaj, de 426 de euro pe lună, pentru persoanele active care nu au venituri şi au epuizat toate formele de protecţie în urma pierderii locului de muncă

Etichete Ministrul munciiFátima BáñezSpaniapremierul Mariano RajoyșomajPartidul SocialistTony Ferrer,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live