Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI ( * Meteo * Sport) Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

25 Iunie 2010
Vizualizari: 2684
Comentează add

Curtea Constituţională a decis că mai multe prevederi din legile austerităţii, printre care scăderea pensiilor cu 15 procente şi scăderea punctului de pensie la 622,9 lei "nu sunt constituţionale".

Reducerea pensiilor, "neconstituţională"

bogdan-mihai

Magistraţi ai Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a decis că anumite articole din cele două Legi ale austerităţii pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în parlament nu sunt constituţionale.

Citiţi aici comunicatul Curţii Constituţionale.

Potrivit unor surse judiciare citate de reporterul nostru Mădălina Radu, articolele declarate neconstituţionale se referă la scăderea cu 15% a pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a indemnizaţiilor pentru însoţitorii pensionarilor cu invaliditate gradul unu precum şi la recalcularea pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, inclusiv ale celor de la Curtea Constituţională. 

Articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, declarat neconstituţional, mai stabileşte valoarea punctului de pensie la 622,9 lei.

Ca urmare, legile care prevăd măsuri de austeritate nu vor merge la promulgare deoarece în cazurile de neconstituţionalitate care privesc actele normative înainte de promulgare parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională urmează să prezinte în zilele următoare motivarea deciziei pe care a luat-o.

Discuţii prelungite privind constituţionalitatea legilor

Magistraţii Curţii Constituţionale au început joi să discute sesizările primite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la o serie de parlamentari privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale guvernului.

După discuţii de aproape cinci ore, judecătorii Curţii au decis să amâne pentru vineri luarea unei decizii.

Judecătorii Înaltei Curţi susţin în sesizările depuse că legile pentru care executivul şi-a asumat răspunderea conţin o serie de restrângeri ale exercitării drepturilor cetăţenilor, cum ar fi dreptul la salariu, la ajutorul de şomaj, la pensie sau la asistenţă medicală.

Şi în sesizarea semnată de 37 de senatori sunt specificate anumite încălcări de drepturi.

Sesizările opoziţiei se referă, în principal, la încălcări ale drepturilor civile consfinţite prin legea fundamentală. PSD aprecia, de exemplu, că guvernul încalcă art.47 şi 135 din Constituţie, care stabilesc în sarcina statului obligaţia de a asigura un trai decent şi de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii.

Şi PSD şi PNL susţin că bugetarii sunt discriminaţi faţă de ceilalţi salariaţi, prin faptul că ajung să plătească la bugetul de stat un impozit de 41%, compus din cei 16% impozit pe venit şi cele 25% care li se vor tăia din salarii.

În plus, sesizările opoziţiei invocă mai multe încălcări ale unor hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Sesizările mai reclamă încălcări ale proprietăţii private a cetăţenilor şi restrângeri nejustificate ale libertăţilor fundamentale.

Sindicatele au adresat Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă prin care solicită magistraţilor să ia în considerare faptul că măsurile de austeritate încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile constituţionale.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legile austerităţii

Executivul şi-a asumat recent răspunderea pentru două proiecte de lege, unul privind reducerea veniturilor din sistemul bugetar şi altul privind recalcularea pensiilor speciale.

Puteţi citi aici prevederile Legii privind reducerea veniturilor în sistemul bugetar. 

Citiţi aici prevederile Legii privind recalcularea pensiilor speciale.


 


Etichete Curtea ConstituţionalăLegile austerităţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live