Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

18 August 2022
Vizualizari: 260
Comentează add

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară din acest an, care este una pozitivă.

Rectificare bugetară adoptată de guvern

andrei-serban

Ședință de guvern a Cabinetului Ciucă. FOTO: gov.ro

Realizator: Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară din acest an, care este una pozitivă. Bani în plus vor primi cu precădere Ministerele Finanțelor și Muncii, dar și cel al Agriculturii, pentru susținerea fermierilor. În schimb, pentru Interne, Mediu și Cultură se vor aloca sume mai mici decât cele solicitate. Andrei Șerban este acum în direct cu mai multe informații.

Reporter: Prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă și se bazează pe o creștere economică de 3,5 %. De asemenea, veniturile s-au majorat cu peste 30 de miliarde de lei. S-au înregistrat plusuri la colectarea TVA, dar și la impozitul pe profit, a precizat ministrul de finanțe, Adrian Câciu.

Adrian Câciu: Se înregistrează plusuri la impozitul pe profit - plus patru miliarde de lei, la alte impozite - un plus de 126 de milioane de lei, la taxa pe valoare adăugată - un plus de 5,54 miliarde de lei, la accize - o diminuare pe partea de primul semestru, pe care încercăm să o recuperăm în a 2-a parte a anului, având în vedere intrarea în vigoare și a ajustării fiscale pe Codul Fiscal privind accizele la tutun și la alcool, o creștere a veniturilor din alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii - cu 11,3 milioane de lei, creșterea veniturilor din taxe pe utilizarea bunurilor de 920 de milioane de lei și o creștere a veniturilor nefiscale de 2,5 miliarde de lei.

Reporter: Așadar, cei mai mulți bani va primi Ministerul Finanțelor, la capitolul Acțiuni generale - peste opt miliarde de lei, Ministerul Muncii - peste cinci miliarde de lei, bani pe care îi va folosi și la compensarea prețurilor la energie pentru populație, Ministerul Sănătății - peste două miliarde de lei, bani pe care îi va folosi și la plata concediilor medicale, Ministerul Transporturilor va primi bani în plus pentru a finanța Metrorex și CFR Transporturi, Ministerul Agriculturii va primi peste 700 de milioane de lei, bani pe care îi va folosi la subvenții pentru motorina folosită în agricultură, pentru refacerea sistemului de irigații și pentru susținerea fermierilor. S-au diminuat bugetele de la Ministerul de Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Culturii, dar și de la Afacerile Externe și Curtea de Conturi; Serviciul de Telecomunicații Speciale și Consiliul Superior al Magistraturii au pierdut bani. A doua rectificare bugetară se va face la sfârșitul acestui an./lbadiu

Realizator: Consiliul Fiscal avertizează că rectificarea supraestimează viitoarele încasări la buget. Cu alte cuvinte, din cele 30 de miliarde pe care contează guvernul, 9 de miliarde nu vor veni, de fapt. De asemenea, Consiliul Fiscal se teme că o parte dintre cheltuieli ar fi subevaluate cu peste 6 miliarde de lei. Între cheltuielile care ar putea fi mai mari decât se estimează sunt cele cu schema de compensare a facturilor la energie. Guvernul le estimează la puțin sub 7,5 miliarde de lei, în timp ce Consiliul Fiscal se teme că statul va trebui să facă rost de mult mai mulți bani. Experții avertizează astfel că deficitul ar putea depăși chiar 7% din PIB, față de cel estimat în rectificare, de 5,84%.


Etichete (ii)rectificarebuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live