Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

16 Iunie 2017
Vizualizari: 635
Comentează add

"Autorităţile statului de la acea vreme au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Capitală."

Rechizitoriu în dosarul mineriadei

florin-lepadatu

 

Procurorii militari, care au anchetat dosarul Mineriadei din iunie 1990 arată, în rechizitoriul trimis recent la Instanţa Supremă, că autorităţile statului de la acea vreme au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Capitală.

Au fost implicate, ilegal, forţe ale Ministerului Apărării şi de Interne, ale Serviciului Român de Informaţii, peste zece mii de mineri şi alţi muncitori.

Ce altceva mai conţine documentul ne spune Nicoleta Stoian: "Potrivit rechizitoriului, prin care prin care procurorii militari au trimis în judecată 14 persoane, între care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma, pentru infracţiuni contra umanităţii, militarii de la Unitatea 01847 Buzău au tras 1.500 de cartuşe în timpul misiunii pe care au avut-o în iunie 1990 la Bucureşti.

Ion Iliescu ar fi ordonat dotarea militarilor cu armament şi muniţie de război împotriva civililor.

De asemenea, Adrian Sârbu - consilier al premierului de la acea vreme, Petre Roman, ar fi cerut ministrului apărării să îi pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil, pentru a-i arunca în aer pe protestatari.

El a facilitat transportul la Bucureşti al unor grupuri de muncitori din Galaţi şi s-a ocupat şi de cazarea şi hrănirea minerilor.

În document se mai arată că cei doi tineri de 25 de ani, Velicu Valentin Mocanu şi Mitriţă Lepădatu, care au murit la sediul Ministerului de Interne, au fost împuşcaţi în ceafă, dar nu s-a putut stabili cu certitudine dacă autorii au fost militarii aflaţi în dispozitiv la intrarea ministerului.

În rechizitoriu se precizează şi că fostul preşedinte Ion Iliescu a minţit populaţia în timpul Mineriadei, prin intermediul televiziunii, cu privire la scopul demonstraţiilor din Piaţa Universităţii.

De asemenea, s-ar fi încercat o întâlnire între manifestanţi şi fostul şef al statului, în vederea negocierii unei evacuări paşnice a pieţei.

Ion Iliescu ar fi pus condiţia ca această întâlnire să nu fie filmată, după ce i s-ar fi sugerat că în camera de filmat putea fi ascuns un pistol."


Etichete Mineriada

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live