Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELĂRI PARLAMENTARE Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

6 Martie 2019
Vizualizari: 470
Comentează add

Preşedintele Franţei a lansat o serie de propuneri pentru Uniunea Europeană, de la relansarea Schengen şi până la crearea unei bănci pentru climă

Reacţii de pe scena politică franceză la mesajul preşedintelui Macron

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 

 "Ne aflăm într-un moment de răscruce pentru continentul nostru. Împreună va trebui să reinventăm politic şi cultural formele civilizaţiei noastre într-o lume care se transformă. Vă propun să construim împreună această renaştere" - ii îndeamnă preşedintele Franei pe cetătenii europeni în articolul apărut ieri, în 22 de limbi, inclusiv în română în ziare din toate ţările membre ale UE.

Emmanuel Macron vorbeşte despre crearea unei agenţii europene de protecţie a democraţiilor, care să protejeze statele membre de atacurile cibernetice şi de manipulări în perioada alegerilor, precum şi despre interzicerea finanţării partidelor politice europene de puteri străine.

O altă idee este revizuirea dintemelii a Spaţiului Schengen şi crearea unei poliţii de frontieră comune. Europa să devină un spaţiu al concurenţei corecte, fără întrepinderi care aduc atingere intereselor noastre strategice, dezvoltarea rapidă a sectorului digital, printr-o finanţare comparabilă cu cea a americanilor, pentru ca Europa să devină vârful de lance al noilor tehnologii.

O bancă europeană a climatului pentru finanţarea tranziţiei ecologice şi o forţă sanitară europeană pentru controlul alimentelor, instituirea unui salariu minim european, adaptat la fiecare ţară, reevaluat în fiecare an astfel încât să se ajungă la aceeaşi remuneraţie pentru acelaşi loc de muncă.

Preşedintele Franţei cheamă celelalte state membre să se reunească până la sfârşitul anului într-o conferinţă pentru Europa, în care să fie decisă reforma.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat contribuţia importantă la dezbaterea euroepană a preşedintelui francez, după cum a declarat ieri, purtătorul său de cuvânt.

Aşa cum a făcut-o şi Emmanuel Macron în articolul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat asupra riscului unui amestec străin ostil în alegerile pentru Parlamentul European.

De la Paris, ministrul pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau, a salutat iniţiativa liderului de la Élysée.  athalie Loiseau: Este o privire lucidă asupra situaţiei în care se află Europa, cu britanicii aflaţi pe punctul de a părăsi Uniunea, cu naţionaliştii care câştigă teren în multe ţări: "Nu putem rămâne conservatori, mai ales acum, când avem atâta nevoie de Europa. Sunt mulţi care vor să distrugă acest proiect şi in faa acestei evidenţe, trebuie să acţionăm. Nu ne putem mulţumi doar să comentăm, ci trebuie să mergem împotriva acestor curente potrivnice proiectului european".   

Din opoziţie, au reacţionat doar cei desemnaţi deja de partide cap de listă pentru alegerile europene din luna mai. Din partea Rassemblement National, extrema dreaptă, condusă de Marine Le Pen, tânărul de 23 de ani, Jordan Bardella, ce provine din mediul defavorizat al periferiei pariziene, a apreciat că Macron este izolat pe scena politică europeană din cauza atitudinii sale ostile faţă de mulţi lideri din est şi recent faţă de Italia.

La rândul său, capul de listă al Partidului Republicanilor, dreapta tradiţională, François-Xavier Bellamy, spune că se aştepta ca preşedintele să se angajeze serios că va pune capăt definitiv migraţiei masive, care ameninţă să destabilizeze Franţa. În opinia sa, în Uniunea Europeană nu trebuie făcut mai mult, ci mai bine.

Din rândul republicanilor, un greu al partidului, Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru în timpul preşedintelui Jacques Chirac, şi-a anunţat chiar ieri, sprijinul pentru proiectul politic al lui Emmanuel Macron. Este a doua figură marcantă a dreptei tradiionale, după Alain Juppé, care părăseşte partidul pentru a se alătura taberei prezidenţiale.


Etichete MacronSchengenJunckerDonald TuskNathalie LoiseauLe PenJordan BardellaFrançois-Xavier BellamyJean-Pierre RaffarinAlain Juppé

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live