Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

11 Aprilie 2022
Vizualizari: 326
Comentează add

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis săptămâna trecută chestionarul Ucrainei, în timpul vizitei efectuate la Kyiv.

R. Moldova şi Georgia au primit chestionarele privind aderare la UE

sergiu-stet

    Foto: Arhivă.

Republica Moldova şi Georgia au primit luni, 11 aprilie, din partea Comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi chestionarul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană, un moment important la începutul unui lung proces de aderare, relatează agenţia DPA citată de Agerpres.
 
Documentul este ''primul pas al dumneavoastră pe drumul european'', i-a spus comisarul european ministrului georgian de externe Ilia Darciaşvili, la o reuniune la Luxemburg cu miniştrii europeni de externe.
 
Acest chestionar serveşte ca bază pentru negocierile de aderare. După invazia Rusiei în Ucraina, aceasta din urmă şi de asemenea Republica Moldova şi Georgia au cerut să devină membre ale UE, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat.
 
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis săptămâna trecută chestionarul Ucrainei, în timpul vizitei efectuate la Kyiv.
 
Comisarul pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi i-a înmânat luni vicepremierului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova, relatează și Moldpres.
 
Răspunsurile care vor fi oferite întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei de moment din Republica Moldova, arătând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, vor evidenţia domeniile unde sunt necesare eforturi suplimentare, precizează Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
 
Şeful diplomaţiei Republicii Moldova a accentuat că din momentul recepţionării chestionarului urmează o perioadă de muncă intensă, menţionând că instituţiile statului sunt pregătite pentru a furniza informaţiile necesare în cel mai scurt timp, dar că şi societatea civilă va fi implicată în procesul de completare a chestionarului, având în vedere faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de ţară care vizează viitorul fiecărui cetăţean.
 

Etichete Ursula von der LeyenCEOliver VarhelyiUERepublica MoldovaNicu Popescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live