Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

9 Iunie 2019
Vizualizari: 407
Comentează add

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

R. Moldova: Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului

natalia-zaharescu-radio-chisinau

 Foto: Arhivă

Situația continuă să fie confuză la Chișinău, unde Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, cu puțin timp în urmă, dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Anterior, Curtea constatase interimatul funcției de preşedinte și îl desemnase pe primul ministru Pavel Filip să o ocupe.

Ieri, parlamentul și preşedintele Igor Dodon au desemnat un nou guvern condus de Maia Sandu.

Curtea Constituţională decretase și că toate deciziile luate de legislativ, ieri, nu sunt valide. Natalia Zaharescu de la Radio Chișinău are ultimele informații.


Natalia Zaharescu: Bună dimineața! Curtea Constituţională de la Chișinău a decis dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova la sesizarea premierului Pavel Filip, desemnat în calitate de preşedinte interimar tot de către magistrații Curții.

Instanța a constatat că există circumstanțe de dizolvare a parlamentului din cauza imosibilității de formare a unui nou guvern.

În sesizarea depusă se reiterează faptul că termenul de dizolvare a parlamentului a exprirat la 7 iunie și că deciziile adoptate ulterior au fost luate cu încălcarea tuturor procedurilor constituționale de către cei 61 de deputați ai Blocului ACUM și ai Partidului Socialiștilor.

Între timp, Parlamentul de la Chișinău și-a reluat ședința chiar la această oră. Și tot la această oră, Pavel Filip a anunțat un briefing.

De asemenea, Partidul Democrat și-a mobilizat susținătorii, care au instalat de aseară corturi în fața celor mai importante instituții de stat, afirmând că nu vor permite preluarea lor de către socialiști și cei din Blocul ACUM.

Și în Piața Marii Adunări Naționale a fost instalată o scenă cu sigla Partidului Democrat.

Amintim că ieri deputații Blocului ACUM și cei din Partidului Socialiștilor au semnat un acord politic temporar și au votat-o în fruntea parlamentului pe preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi, și în fruntea guvernului - pe preşedinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

UE îndeamnă la calm, după deciziile luate, ieri, de Parlamentul de la Chişinău
 

Uniunea Europeană îndeamnă la calm, după deciziile luate ieri de Parlamentul de la Chişinău şi aşteaptă ca Republica Moldova să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de asociere - potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijančič, citată de Radio Chişinău.

Calea de urmat trebuie găsită, prin dialog, de către persoanele care au fost alese în mod democratic - se mai afirmă în declaraţie, în care se precizează că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine, în continuare, reformele care se află în centrul Acordului de asociere cu Republica Moldova.


Etichete Curtea Constituţională a Republicii Moldovadizolvarea parlamentuluiorganizarea de alegeri anticipateueigor dodonmaia sandu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live