Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău

16 August 2014
Vizualizari: 1514
Comentează add

Guvernul de la Chișinău caută soluţii la o eventuală criză a gazelor, după ce Kievul a anunţat că i-ar putea interzice Gazpromului folosirea conductelor care tranzitează Ucraina.

R. Moldova caută emanciparea energetică față de estul turbulent

mircea-dascaliuc-radio-chisinau

Foto: captură youtube.com.

Guvernul Republicii Moldova caută soluţii pentru o eventuală nouă criză a gazelor, după ce Kievul a anunţat că ar putea sancţiona Moscova, interzicând companiei ruse Gazprom folosirea conductelor de gaze care tranzitează teritoriul ucrainean.

Premierul Iurie Leancă a anunţat că se va negocia cu Comisia Europeană fie pentru livrări din Occident prin Ucraina, fie direct din Ucraina către Republica Moldova, posibilitate folosită anterior.

La 16 iunie, anul acesta, Gazprom a redus la zero livrarea de gaze Ucrainei, de la care are de încasat o restanţă de 4,5 miliarde de dolari şi a impus societăţii naţionale ucrainene Naftogaz un sistem de plată în avans.

Cu societatea Gazprom controlată de către statul rus, Republica Moldova îşi dispută, la Curtea de Arbitraj Internaţional, o datorie de 700.000 de dolari, din care îi aparţine doar 5%, restul revenind consumatorilor din regiunea separatistă nistreană.

La 27 august este prevăzută inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, a cărui exploatare la capacitate maximă va duce la diminuarea semnificativă a dependenţei Republicii Moldova de gazul rusesc.


Etichete Gazpromgazeconductegazoductgazoductul Iaşi-UngheniIurie LeancăUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live