Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

20 Decembrie 2018
Vizualizari: 659
Comentează add

Liderul rus a făcut referire la faptul că SUA se vor retrage dintr-un tratat cheie privind controlul înarmării şi refuzând să discute pe marginea unui alt pact.

Putin acuză SUA de creşterea riscului unui război nuclear

sergiu-stet

  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.         Foto: kremlin.ru/events/president.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite de faptul că măresc riscul unui război nuclear, ameninţând că se vor retrage dintr-un tratat cheie privind controlul înarmării şi refuzând să discute pe marginea unui alt pact, care expiră în curând.

Reuters aminteşte că SUA au ameninţat că vor ieşi din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987, ce intezice Moscovei şi Washingtonului să amplaseze în Europa rachete cu rază medie de acţiune şi lansare terestră. Putin a subliniat că retragerea SUA, dacă se va concretiza, va avea consecinţe imprevizibile.

"Asistăm, practic, la colapsul ordinii internaţionale privind controlul armelor şi (începutul unei) curse a înarmării", a declarat Putin, în conferinţa sa de presă anuală, la care au luat parte sute de reporteri. "Este foarte dificil să ne imaginăm cum va evolua situaţia (dacă SUA se retrag din Tratatul INF). Dacă aceste rachete vor apărea în Europa, ce ar trebui să facem noi? Bineînţeles, trebuie să ne asigurăm propria securitate".

Un alt tratat SUA-Rusia, Noul pact START, ce limitează numărul de focoase nucleare amplasate strategic de fiecare parte, expiră în 2021. Putin şi-a exprimat îngrijorarea că Washingtonul nu pare să fie interesat să discute despre viitorul acestui pact.

"Nu au loc încă niciun fel de discuţii privind prelungirea acestuia. Americanii nu sunt interesaţi, nu au nevoie de ele? - Ok, noi vom supravieţui şi ne vom asigura securitatea, ceea ce ştim cum să facem. Însă, în general, acest lucru este foarte dăunător omenirii, pentru că ne aduce mai aproape de un prag periculos".

Liderul rus, care a precizat că Moscova a dezvoltat arme nucleare care, în opinia sa, îi dau acesteia un avantaj faţă de alte ţări, a avertizat că ameninţarea unui conflict nuclear este în creştere, în urma demersurilor Statelor Unite. El a invocat, totodată, şi tendinţa periculoasă a scăderii pragului pentru utilizarea armelor nucleare şi ideea de folosire a rachetelor balistice cu focoase convenţionale.

"Dacă, Doamne fereşte, aşa ceva s-ar întâmpla, ar duce la sfârşitul întregii civilizaţii şi poate şi al planetei", a spus Putin. "Sper că umanitatea are suficient simţ al realităţii şi de autoconservare, pentru a nu duce lucrurile la astfel de extreme".

Evenimentul anual, al 14-lea de acest fel susţinut de Putin, este folosit de liderul rus pentru a-şi consolida autoritatea şi a transmite mesaje aliaţilor şi inamicilor străini.


Etichete Vladimir PutinSUAconferinţă anualărăzboi nucleararme nucleare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live