Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Vineri, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

18 Octombrie 2012
Vizualizari: 1564
Comentează add

Procuratura din Marea Britanie a blocat publicarea unor scrisori trimise de prinţul Charles unor departamente guvernamentale. Iniţial, judecătorii au decis publicarea scrisorilor.

Publicarea scrisorilor private ale prinţului Charles, blocată

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Prinţul Charles al Marii Britanii. Foto Reuters.

În Marea Britanie, procurorul general a blocat publicarea scrisorilor private pe care prinţul Charles le-a trimis mai multor departamente guvernamentale, pe motiv că această corespondenţă face parte din pregătirile pentru momentul ascensiunii pe tron.

Iniţial, judecătorii au decis publicarea acestor scrisori, argumentând că informaţiile sunt de interes public.

Discuţiile legate de publicarea scrisorilor trimise de prinţul Charles au apărut în momentul în care un jurnalist al cotidianului "The Guardian" a invocat dreptul de acces la informaţiile de interes public, pentru a afla conţinutul corespondenţei.

Din câte se pare, aceste scrisori, trimise în perioada 2004-2005, ar conţine critici la adresa politicilor guvernamentale şi încercări de influenţare a acestora.

Iniţial, cererea celor de la "The Guardian" a fost respinsă, pentru ca apoi Curtea de Apel administrativă să decidă publicarea a 27 din cele 30 de scrisori, argumentând că publicul trebuie să ştie când şi cum a încercat prinţul Charles să influenţeze guvernul.

În acest moment, a intervenit însă procurorul general, care s-a folosit de dreptul său de veto, motivând că scrisorile fac parte din procesulde pregătire al viitorului rege şi că încercările acestuia de a influenţa anumite decizii nu pot fi încadrate la acelaşi capitol ca şi cele ale persoanelor care fac lobby în mod curent.

El a precizat că mesajele conţin părerile intime ale prinţului Charles exprimate de multe ori cu o sinceritate dezarmantă, iar acest lucru i-ar putea afecta viitorul său rol de rege.


Etichete Charlesscrisori"The Guardian"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live