Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA „ –” LA „ + ” INFINIT (R) Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1046
Comentează add

Comisia parlamentară specială de modificare a legilor electorale îşi începe astăzi activitatea.

Propunerile de modificare a legilor electorale, în dezbatere

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Propunerile de modificare a legilor electorale intră de astăzi în dezbaterea unei comisii parlamentare speciale.

Membrii acesteia se vor reuni săptămânal, sub conducerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a redacta schimbările şi pentru a stabili principiile şi priorităţile pentru fiecare tip de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale.

Modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora la alegerile prezidenţiale a fost dezbătut ieri în plenul Camerei Deputaţilor.

La discuţii, opoziţia a cerut demisia premierului Victor Ponta, în timp ce acesta a arătat că a plătit deja preţul politic pentru deficienţele de organizare a scrutinului.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat regretul pentru faptul că un număr mare de români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul la vot şi a subliniat că a plătit preţul politic pentru modul în care a fost organizat scrutinul în afara graniţelor ţării, prin pierderea alegerilor prezidenţiale.

Ca măsuri pentru viitor, primul-ministru a propus parlamentului adoptarea unei legislaţii care să prevadă votul prin corespondenţă sau electronic şi împuternicirea unei instituţii nepolitice cu toate atribuţiile pentru organizarea alegerilor.

PNL a cerut demisia premierului

Liberalii, organizatori ai dezbaterii, au cerut însă demisia premierului Victor Ponta, pe care-l acuză de împiedicarea cu premeditare a dreptului la vot pentru românii din diaspora.

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că guvernul este responsabil pentru modul în care au fost organizate în afara graniţelor ţării cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale şi a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să trateze cu seriozitate această cauză.

În timpul dezbaterilor, parlamentarii opoziţiei au insistat pentru dezbaterea urgentă a proiectului de lege iniţiat de deputatul neafiliat Eugen Tomac cu privire la votul prin corespondenţă, în timp ce reprezentanţii puterii au făcut apel la calm şi raţionalitate pentru adoptarea unei legislaţii care să asigure securitatea votului.


Etichete modificarelegeelectoralăcomisieValeriu ZgoneaVictor PontaLudovic OrbanEugen Tomacparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live