Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1500
Comentează add

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a primit aviz negativ din partea Comisiei Parlamentare Speciale.

Proiectul de lege privind Roşia Montană, respins

radiojurnal

Parlamentul României. Foto: Arhivă.

După ce a decis ca raportul Comisiei speciale privind Roşia Montană să fie unul negativ, conducerea USL a convenit realizarea unui cadru legislativ general privind exploatările de resurse naturale din România.

Copreşedintele USL, premierul Victor Ponta a explicat că, în baza viitoarei legi cadru, proiectul de la Roşia Montana se va realiza, dacă se va încadra în noul context legislativ:

"Avem peste 500 de mine închise, zeci de mii de locuri de muncă pierdute şi există proiecte pentru foarte multe dintre acestea de a fi redeschise. Trebuie însă o lege cadru care să specifice foarte clar, să fie asumată de Parlament, şi această lege cadru o susţinem împreună.

"Toate condiţiile de exploatare a resurselor naturale sunt scrise în licenţe. Licenţe emite guvernul în baza legii de câte ori este nevoie", a spus premierul Ponta.

Raportul Comisiei parlamentare Roşia Montană a fost întocmit pe baza audierilor din ultimele două luni a unor miniştri, experţi, reprezentanţi ai investitorului străin şi ai societăţii civile.

Preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov, a precizat că raportul ridică multe probleme, cuprinse în concluziile prezentate.

"Ne dorim un cadru cât mai larg legislativ, ne dorim păstrarea beneficiilor negociate de către Guvernul României, pentru că, aşa cum veţi vedea citind raportul, este o diferenţă extraordinar de mare între ceea ce a negociat Guvernul României în 2013 şi ceea ce a negociat Guvernul României în 1999-2000 şi, bineînţeles, ne dorim răspunsuri la toate întrebările pe care noi le-am ridicat în cadrul raportului", a spus Darius Vâlcov.

PDL: Respingerea proiectului echivalează cu o moţiune de cenzură

Democrat-liberalii solicită premierului Victor Ponta să sesizeze Corpul de Control aflat la dispoziţia sa în legătură cu neregulile descoperite de Comisia Parlamentară la Roşia Montană.

Pe altă parte, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, spune că nu există nici o presiune la adresa Guvernului pentru a relua discuţia despre acestă exploatare, pentru că firma româno-canadiană nu a obţinut niciodată acordul de mediu şi nu a convins instituţiile de specialitate în legătură cu siguranţa exploatării.

Respingerea proiectului de către Comisia parlamentară echivalează cu o moţiune de cenzură, apreciază prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul.

"Este echivalentul unei moţiuni de cenzură aplicată sine însăşi. Cum altfel poate să fie catalogată o decizie legată de un proiect pe care, iniţial, l-au respins fiind în opoziţie, şi l-au asumat imediat ce au venit la guvernare, în contradicţie cu prima poziţia, iar astăzi aflăm din nou că îl resping! Inconsistenţa, lipsa unui proiect pentru România - asta înseamnă de fapt deciziile haotice ale USL", a declarat Andreea Paul.

Proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, aviz negativ

Comisia parlamentară Roşia Montană a respins luni seară proiectul înaintat de Guvern cu 17 voturi pentru şi 2 abţineri.

Decizia a fost luată după ce liderii USL au convenit acest lucru.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că urmează să fie iniţiat un nou proiect legislativ care se prevadă un cadru general pentru exploatările miniere viitoare din România.

În raportul Comisiei se solicită guvernului să preia toate elementele cu suspiciuni de ilegalitate, pentru ca apoi autorităţile să se sesizeze în privinţa acestora.

Unul dintre parlamentarii care s-au abţinut a fost senatorul PSD, Toni Greblă, cel care spunea ulterior că "România ar trebui să dea un semnal pozitiv investitorilor".

Pe de altă parte, fostul ministru al mediului, Attila Korodi, membru al acestei comisii spune că este dezamăgit de faptul că raportul nu este suficient de interactiv pe linia sesizării autorităţilor care ar trebui să ancheteze neregulile legate de compania Roşia Montană Gold Corporation.

Comisia specială pentru proiectul minier din Munţii Apuseni a fost înfiinţată la jumătatea lunii septembrie.

Mandatul Comisiei a fost să analizeze proiectul guvernamental şi să elaboreze un raport care va merge în plenul Parlamentului.

Au fost audiaţi miniştri, experţi, reprezentanţi ai investitorului străin şi ai societăţii civile.


Etichete comisieparlamentRoşia MontanăguvernvotPSDToni GreblăsenatorministruAttila KorodiRoşia Montană Gold CorporationVictor PontaPDLDarius Vâlcov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live