Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

10 Aprilie 2014
Vizualizari: 3649
Comentează add

Comisia Europeană vrea să promoveze doar proiectele care urmăresc integrarea persoanelor cu dizabilităţi în comunităţi, unde pot duce o viaţă independentă.

Proiecte UE, "axate pe integrarea persoanelor cu dizabilităţi"

sorin-croitorescu-bruxelles

Campanie a Autorităţii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Foto: Arhivă.

Centrele mari de sprijin pentru persoane defavorizate, orfani sau persoane cu dizabilităţi nu vor mai primi fonduri europene pentru infrastructură în perioada următoare.

Comisia Europeană vrea să promoveze doar proiectele care urmăresc integrarea acestor persoane în comunităţi, unde pot duce o viaţă independentă.

Garantarea dreptului oamenilor la o viaţă independentă este o obligaţie internaţională, prevăzută în Convenţia ONU privind persoanele cu dizabilităţi, spune Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politici regionale, Johannes Hahn.

În Europa, aceste persoane reprezintă circa 16% din cetăţenii cu vârstă de muncă, iar fondurile europene vor fi utilizate pentru reintegrarea lor socială şi, nu ca până acum, doar pentru a crea condiţii mai bune în centrele care îi adăpostesc.

"Pe viitor, fondurile europene pentru dezvoltare regională nu vor mai putea fi folosite pentru a sprijini instituţiile mari, tradiţionale pentru persoane defavorizate.

"Ele vor fi alocate numai pentru proiecte care demonstrează un angajament clar spre scoaterea oamenilor din acele instituţii şi sprijinirea lor să se integreze în societate şi să ducă, pe cât posibil, o viaţă normală", spune Shirin Wheeler.

Acorduri de parteneriat

Această nouă orientare trebuie reflectată în acordul de parteneriat a cărui variantă finală de lucru a fost deja trimisă la Bruxelles.

"În cadrul celor mai recente discuţii cu autorităţile române am observat că ţin seama de acest aspect. De altfel, una din propunerile pentru acordul de parteneriat este să vedem această tranziţie spre integrare în viaţa comunităţii şi vom continua să lucrăm cu autorităţile în această direcţie.

"Vor fi consultări şi cu ONG-urile în ideea că proiectele propuse pentru finanţare să conţină şi o foaie de parcurs pentru sprijinirea celor defavorizaţi să ducă o viaţă independentă", spune Shirin Wheeler.


Etichete UEproiectdizabilitateShirin Wheeler

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live