Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

23 August 2019
Vizualizari: 357
Comentează add

Principalele schimbări vizează introducerea de praguri de venit pentru beneficiari şi stabilirea unei valori maxime pentru locuinţa achiziţionată prin intermediul programului.

Programul "Prima Casă" ar putea fi modificat în "O familie, o casă"

iulian-olescu

Foto. Arhivă.

Ministerul de Finanţe vrea să modifice Programul "Prima Casă".

Un proiect de act normativ propune, între altele, redenumirea acestuia în Programul "O familie, o casă", astfel încât să fie mai bine orientat spre caracterul social.

Schimbările vin după recomandarea Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială.

Principalele schimbări vizează introducerea de praguri de venit pentru beneficiari şi stabilirea unei valori maxime pentru locuinţa achiziţionată prin intermediul programului.

Astfel, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 de lei, iar pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 de lei.

Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 de euro echivalent în lei, la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 de euro.

Se menţine nivelul avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei şi se mandatează şi Fondul Român de Contragarantare, în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

De asemenea, se propune acordarea unor subvenţii de dobândă, şi anume, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Proiectul reglementează şi posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul programului prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul acestui program.


Etichete Programul Prima Casămodificatministerul finantelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live