Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

13 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1309
Comentează add

Producătorii de pâine nu vor mai putea introduce coloranţi artificiali în produsele de panificaţie însă vor putea comercializa pâini sub 300 de grame.

Producătorii de pâine nu mai pot folosi coloranţi artificiali

adrian-lungu-salaj

Foto: Arhivă

Începând de săptămâna aceasta, producătorii de pâine nu vor mai putea introduce coloranţi artificiali în produsele de panificaţie.

De asemenea, brutarii nu vor mai avea condiţionări legate de greutatea pâinii.

La Zalău a avut loc astăzi o întâlnire între specialişti în panificaţie din Sălaj.

Discuţiile au avut loc după ce s-a constatat că în multe locuri din ţară pâinea neagră era de fapt pâine normală, dar colorată artificial, pentru a avea nuanţă şi statut de pâine neagră.

Începând de mâine, pâinea nu va mai putea conţine coloranţi artificiali, exceptând caramelul, şi va trebui însoţită de o etichetă din care să reiasă clar dacă are sau nu în compoziţie produse alergene.

"Produse sănătoase" pe piaţă

Brutarii din Sălaj consideră măsura bine venită pentru că, spun ei, numai aşa vor rămâne pe piaţă adevăratele produse de calitate, care conţin ingrediente cât mai apropiate de cele naturale.

"Când facem o pâine frumoasă în cuptor, frământată cu mâna, aşa cum trebuie, dospită cu o drojdie curată, pură, fără amelioratori, fără conservanţi, fără chimicale, fără adaosuri, fără ce vrei dumneatale, ce se pune astăzi, ca să fie cât mai frumos, cât mai aspectuos, dar dăunător organismului, şi când faci o pâine, cum o făcut în 1800 sau în 1900 bunicii şi străbunicii noştri, ce facem?

"Trăim ca ei! Trăim sănătos! Ei au trăit sănătos", spune Emanuel Gârdan, un producator din Salaj.

Conform specialiştilor din industria alimentară, coloranţii artificiali pot fi extrem de periculoşi pentru consumatori.

"Este un ingredient foarte nociv, foarte periculos, este un compus chimic 100%. Ajungem să mergem la ţară, la bunica sau la mătuşa, să mâncăm şi îi zicem: sarmalele parcă le făcea mai bine acum 20 de ani, dar nouă ni s-au schimbat gusturile de fapt", spune Mircea Groza.

Britarii din Sălaj salută şi decizia potrivit căreia pâinea poate avea greutatea dorită de producător, şi nu cea stabilită până acum, de minim 300 de grame.


Etichete pâinecoloranţiartificialpanificaţieEmanuel GârdanMircea Groza

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live