Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

6 Octombrie 2021
Vizualizari: 212
Comentează add

Procurorul general al Republicii Moldova, reținut pentru 72 de ore, pentru acuzații legate de un dosar de spălare de bani.

Procurorul general al Republicii Moldova, reținut pentru 72 de ore

natalia-zaharescu-radio-chisinau

rocurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. FOTO: radiochisinau.md

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut aseară chiar în sediul procuraturii pentru 72 de ore pentru o serie de acuzații legate în principal de un dosar de spălare de bani. Stoianoglo, care se află de mai mult timp într-o dispută politică cu autoritățile de la Chișinău, afirmă că acuzațiile care i se aduc ar fi instrumentate politic. Natalia Zaharescu de la Radio Chișinău are detalii:


Reporter: Alexandr Stoianoglo este acuzat că a facilitat eliberarea din închisoare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și achitarea acestuia în dosarul privind furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Totodată, lui Platon nu i s-a interzis să părăsească teritoriul țării, deși este cercetat și pentru alte infracțiuni, astfel încât acesta a putut să plece. Veaceslav Platon este considerat a fi unul dintre cei care au pus la punct așa-numitul "laundromat" prin care în Republica Moldova au fost spălate zeci de miliarde de dolari din Federația Rusă. Pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost inițiată urmărirea penală pentru mai multe capete de acuzare, între care pentru abuz în serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase.

Guvernarea PAS i-a cerut insistent lui Alexandr Stoianoglo să-și depună demisia, argumentând lipsa unor investigații eficiente în marile dosare.

A fost modificată și legea procuraturii, așa încât procurorul general să poată fi demis înainte de expirarea mandatului. Stoianoglo a acuzat presiuni politice și chiar a spus că ar fi vizat pentru că este etnic găgăuz.

Cu o zi înainte de reținerea sa, procurorul general a susținut o conferință de presă în care a lansat atacuri împotriva societății civile, a presei și a fostului ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, pe care i-a acuzat că ar fi fost implicați în discreditarea sa.

(RS)


Etichete Procurorul general al Republicii MoldovareținutAlexandr Stoianoglo(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live