Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Chifu: Maia Sandu este în situația în care poate să reușească

Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, situația politică din R.Moldova.

Chifu: Maia Sandu este în situația în care poate să reușească

Articol de Luminiţa Voinea, 23 Septembrie 2021, 10:47

Fin observator al realităților din Republica Moldova, cunoscutul analist de politică externă Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, a vorbit despre conjuctura favorabilă creată în jurul președintei Maiei Sandu și despre șansele de reușită ale acesteia în așezarea Republicii Moldova pe traiectoria europeană.

“În momentul de față, Maia Sandu este în situația în care poate să reușească. Și este foarte important să reușească, pentru România, pentru Occident, pentru SUA , pentru statele cele mai apropiate (Georgia și Ucraina), dar și pentru Federația Rusă. Dacă Maia Sandu reușește în următoarele șase luni să pună la punct justiția și să combată corupția, în acel moment nu mai există niciun semn de întrebare”.

În situația în care ar reuși să reformeze Republica Moldova și să o pună pe drumul european, acest lucru ar putea constitui un model pentru statele vecine, mai ales că acum, Maia Sandu se bucură și de sprijin internațional.

“Maia Sandu, în Republica Moldova, are o șansă să ducă acest proces până la capăt. A pornit foarte bine, are susținere, sprijin și consiliere internaționale, inclusiv pe dimensiunea financiară pentru a reuși. În situația aceasta, chiar și opoziția din Rusia ar avea un motiv pentru care să lupte mai departe. Este și un model, inclusiv pentru Ucraina. Eu am speranța ca va reuși, cu toate costurile pe care și le asumă, pentru că nu există reformiști fericiți și, în general, reformiștii sunt persoane care pierd alegerile la următorul mandat. Sper să nu fie cazul Maiei Sandu, pentru că are nevoie de vreo două mandate ca să schimbe R.Moldova și să o lanseze iremediabil pe traiectul pro-european”, spune Iulian Chifu.

Un alt atuu al Maiei Sandu este spijinul de care se bucură în rândul populației, care nu mai este dispusă să accepte eșecuri.

“Are și susținerea populației, care nu mai înghite încă un eșec și mai degrabă, susținerea populației este cea care îndeamnă și împinge întregul eșafodaj politic de la Chișinău să meargă pe această direcție”.

Video: "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 20/21 septembrie 2021

Etichete : 160488 160417