Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

20 Iulie 2020
Vizualizari: 337
Comentează add

La Kerci președintele Putin va inaugura oficial lucrările a două nave clasificate în Rusia ca nave universale de desant.

Președintele rus urmează să viziteze Crimeea

alexandru-beleavski-moscova

 Vladimir Putin. Foto: Reuters.

Președintele Vladimir Putin urmează să viziteze luni Crimeea unde, la Kerci, conform mediilor ruse, va lansa în direct și în regim video construcția la cinci şantiere navale, inclusiv a celui din localitate, a unui număr de nouă nave militare cu deplasamentul total de circa 85.000 de tone, un record pentru Rusia postsovietică.

Anunțată pentru joi, această vizită a fost amânată fără explicații, dar posibil și în legătură cu escaladarea conflictului armat dintre Armenia şi Azerbaidjan şi începutul vineri în sudul Rusiei a unor manevre inopinate cu participarea a 130.000 de militari.

Unii comentatori le-au legat de incidentele armeano-azere, conexiune negată, însă, de Ministerul rus al Apărării.

La Kerci președintele Putin va inaugura oficial lucrările a două nave clasificate în Rusia ca nave universale de desant.  În realitate e vorba de nave de mare tonaj ce îmbină funcţiile de navă de comandă, portelicopter și navă de desant, clasă inexistentă până acum în marina sovietică și cea rusă.

Cele două nave sunt răspunsul Moscovei la refuzul de ultim moment al Parisului de a-i livra în 2015, din cauza sancțiunilor, două nave similare clasa Mistral, construite de Franța pentru marina rusă.

Publicaţia "Izvestia" precizează că navele ruseşti vor fi mai mari decât cele două nave comandate în Franța. Fiecare va avea un deplasament de 25.000 de tone, 220 de metri lungime și va avea posibilitatea să transporte 20 de elicoptere grele și două batalioane întărite de infanterie marină. Vor fi primele portelicoptere şi cele mai mari nave de suprafață construite în Rusia în perioada postsovietică. Potrivit "Izvestia", una din nave se va baza în Marea Neagră, cealaltă în Oceanul Pacific.

Alături de crucișătoarele cu rachete, navele amiral ale celor două flote, ele pot deveni nucleul grupărilor ce vor opera în Marea Mediterană şi în regiunea Asiei de Sud-Est.

Tot luni, Putin va da startul construcției la șantierul naval din Severodvinsk, din nordul Rusiei, a două submarine nucleare cu rachete de croazieră, clasa modernizată Yasen-M.

Conform mediilor ruse, această clasă este varianta mult avansată a singurului submarin clasa Yasen, a cărui construcţie a durat 21 de ani.

Duminica viitoare, de Ziua flotei militare ruse, la Sankt Petersburg va avea loc cea mai mare paradă navală din ultimii ani, la care este posibil să asiste şi preşedintele Putin.


Etichete (ii)putincrimeeainaugurare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live