Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

12 Septembrie 2016
Vizualizari: 1880
Comentează add

Ultima vizită de stat a unui presedinte francez la Bucuresti a fost cea a lui Francois Mitterrand in 1991.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande - vizită de stat în Romania

carmen-gavrila

Preşedintele Franţei, François Hollande, Foto: elysee.fr.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, face o vizită de stat în Romania, ocazie cu care se va întâlni cu omologul român, Klaus Iohannis, dar şi cu premierul Dacian Cioloş.

Preşedintele francez va fi primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale şi de o declaraţie de presă comună. La sfârşitul zilei,Klaus Iohannis va oferi un dineu de stat cu ocazia vizitei preşedintelui Franţei.

Chiar înainte de reuniunea informala a liderilor europeni care vor pune in balanţă viitorul Uniunii Europene la Bratislava in Slovacia, unul dintre acesti lideri, preşedintele Franţei a ales să facă o vizită la Bucureşti.

Se ştie deja că viitorul Europei va fi pe agenda de discuţii a preşedintelui roman şi acelui francez, asta în condiţiile în care, Paris nu a ascuns că vede că Romania se distinge intre celelalte tari din Europa Centrala, cum ar fi Ungaria sau Slovacia, carora Francois Hollande le-a reprosat deschis saptamana trecuta, fara insa sa le numească, faptul ca nu isi asuma "responsabilitatea" europeana, potrivit unui comentariu al agentiei France Presse. Purtatorul de cuvant al presedintiei, Madalian Dobrovolschi a explicat, inainte de vizita lui Francois Hollande, care sunt premisele de la care pleaca Romania si Franta in ce priveste viitorul Europei:

Agentia France Presse notează ca din punctul de vedere al Parisului, relatia dintre Franta si Romania ilustreaza o Europa de dorit pentru viitor, adica una a investitiilor, a cresterii indreptate spre tehnologiile viitorului, si a securitatii.

De altfel, la Bucuresti vor fi semnate o serie de acorduri in domeniul educatiei si cercetarii. De aceea, in pregatirea vizitei lui Francois Hollande, Guvernul a adoptat saptamana trecuta trei documente care stabilesc masuri pentru organizarea Sezonului Cultural Romania-Franta 2018, un Program cultural bilateral dedicat celebrarii Centenarului Romaniei Moderne si un program pentru dezvoltarea colaborarii in domeniile educatiei si mediului.

Francois Hollande alaturi de Klaus Iohannis, va vizita Laserul de la Magurele, aflat in centrul unui program de cercetare european destinat dezvoltarii celor mai puternice lasere din lume. Aplicatiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului la fizica materialelor, si retratarea deseurilor nucleare.

In ce priveste securitatea, si Romania si Franta au spus in repetate randuri ca este nevoie de securizarea reala a granitelor europene externe şi ca in cazul rayboiului civil din Siria care produce migratie dar si terorism in Europa, solutia sta doar in rezolvarea cauzelor acestui conflict. In plus, intr-o Europa care vorbeste despre schimbul de date ca modalitate de combatere a terorismului dar care nu functioneaya mereu conform asteptarilor, Franta a salutat eforturile Bucurestiului pentru punerea in aplicare a intelegerii privind schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene in Europa, considerata un instrument in lupta impotriva terorismului, pentru combaterea coruptiei si crimei organizate dar si pentru primirea de refugiati.

La Bucuresti, Cei doi presedinti vor participa si la forumul economic „Parteneriatele franco-române de viitor". Romania mizeaza pe o crestere a relatiilor economice cu Franta care deja este al patrulea partener comercial al României şi al cincilea investitor. De altfel, autoritatile roamne si-au propus sa întăreasca parteneriatul strategic dintre România şi Franţa, dupa ce in iunie premierii celor doua tari au revizuit si semnat foaia de parcurs. In plus, Francois Hollande este insoţit în vizita sa in Romania de 30 de directori de companii franceze.

Mai mult, presedintele francez, alaturi de premierul Dacian Cioloş, va inaugura fabrica Airbus Helicopters de la Brasov, unde primul elicopter va fi fabricat anul viitor. Până în anul 2020 fabrica de la Ghimbav ar urma să ajungă la o capacitate de 15 elicoptere pe an iar la dezvoltarea proiectului de elicopter, atât în versiunea militară, cât şi în cea civilă, participă şi companii româneşti.

Ultima vizita de stat a unui presedinte francez la Bucuresti a fost cea a lui Francois Mitterrand in 1991.


Etichete preşedintele FranţeiFrançois Hollandevizită în Româniavizită de statKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live