Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

15 Octombrie 2019
Vizualizari: 282
Comentează add

Președintele are o nouă rundă de consultări cu liderii partidelor

oana-bala

 Preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Președintele Klaus Iohannis are o nouă rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare în vederea formării unui nou guvern, după demiterea cabinetului Dăncilă.

La finalul discuțiilor șeful statului este așteptat să anunțe numele viitorului premier. Consultări au avut loc și ieri în continuarea celor de vineri. Atunci președintele a declarat că se conturează un guvern PNL sau coagulat în jurul acestui partid. Formațiunile prezente la discuții impun însă anumite condiții pentru susținerea unui astfel de cabinet, iar PSD a afirmat ieri că nu îl va vota. Are detalii Oana Bâlă.

Reporter: Președintele Klaus Iohannis va anunța cel mai probabil astăzi numele premierului desemnat, după ce va avea o ultimă rundă de consultări cu liderii USR, UDMR și PNL; de altfel liberalii sunt dispuși să își asume guvernarea, iar Ludovic Orban este propunerea pentru funcția de premier. Se așteaptă ca liderul liberalilor să vină în fața președintelui Klaus Iohannis cu propuneri de miniștri, în contextul în care formațiunea sa politică susține structura unui guvern cu maximum 16 ministere.

Președintele PNL, Ludovic Orban: Poziția noastră rămâne foarte clară, a unui guvern normal, european, un guvern de 15, maximum 16 ministere, care într-adevăr să gestioneze principalele domenii de activitate într-un mod unitar, într-un mod coerent.

Reporter: PMP ar intra la guvernare alături de liberali, însă nu dorește cooptarea ALDE sau Pro România. ALDE nu vrea însă să facă parte din viitorul executiv și susține un guvern monocolor PNL.

USR s-a pronunțat în favoarea organizării de alegeri anticipate și are mai multe condiții pentru susținerea guvernului: alegerea primarilor în două tururi sau desființarea prin lege a recursului compensatoriu; UDMR se află în contradicție cu USR pentru că dorește ca primarii să fie în continuare aleși într-un singur tur.

Grupul Pro România va sprijini proiectele bune ale viitorului guvern, după cum afirma liderul Victor Ponta.

Victor Ponta: Noi cei de la Pro România rămânem cum am fost și până acum, în sensul de a sprijini proiectele bune pentru țară, de a încerca să cerem profesionalism în actul de guvernare.

Reporter: Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu, a afirmat că cei de la PSD nu ar trebui să voteze noul guvern, deoarece responsabilitatea revine celor care au susținut moțiunea de cenzură.

Marcel Ciolacu: Mi se pare normal ca PSD sub nicio formă să nu voteze în acest moment învestirea unui guvern. Mai mult decât atât, există o cutumă parlamentară în întreaga lume: cei care dețin majoritatea trebuie să asigure și cvorumul.

Reporter: Social-democrații nu au participat la consultările de la Palatul Cotroceni.


Etichete Klaus Iohannisconsultaripartide

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live