Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

17 Iulie 2015
Vizualizari: 970
Comentează add

Klaus Iohannis cere reexaminarea Codului fiscal, despre care spune că nu ar trebui să promoveze politici care generează fiscalităţi excesive, dar nici relaxări accentuate.

Preşedintele a respins legea noului Cod fiscal

oana-bala

Preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Preşedintele a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind Codul fiscal.

Klaus Iohannis consideră că noua legislaţie nu ar trebui să promoveze politici care generează fiscalităţi excesive, dar nici relaxări accentuate.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine în cererea de reexaminare că punerea în aplicare a Codului Fiscal ar genera implicaţii majore la nivel construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale.

De asemenea, ar putea atrage ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu, respectiv deficit structural de 1% din PIB.

Şeful statului atrage atenţia că noul Cod Fiscal expune economia la o serie de riscuri şi vulnerabilităţi, dezechilibre masive, necorelarea priorităţilor şi politicilor fiscale şi bugetare, dar şi neglijarea unor priorităţi cum ar fi creşterea bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în 2017.

Alte consecinţe decurg din contextul internaţional, situaţia Greciei generând incertitudini majore nu doar în zona euro, astfel că riscul de finanţare creşte semnificativ.

Un alt aspect semnalat în cererea de reexaminare este că noul Cod Fiscal intră în contradicţie cu principiile instituite de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Noul Cod Fiscal a fost votat luna trecută în Parlament, iar ieri, preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a făcut un apel către toate partidele parlamentare să-i solicite preşedintelui promulgarea de urgenţă a actului normativ, amintind de consensul la care s-a ajuns în legislativ în privinţa noii legislaţii fiscale.

Din opoziţie, PNL a solicitat în schimb măsuri concrete pentru aplicarea cu succes a noilor prevederi.

Prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu a susţinut că, înaintea relaxării fiscale trebuie făcute alte reforme care să contribuie la dezvoltarea economiei. 

Respingerea Codului fiscal, "cea mai proastă veste posibilă"

Premierul Victor Ponta critică decizia de astăzi a preşedintelui, pe care o consideră "cea mai proastă veste posibilă" pentru români.

Într-un mesaj postat pe internet, Victor Ponta spune că retrimiterea în Parlament a noului Cod Fiscal poate avea doar două explicaţii - fie este o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost pentru români, fie este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor ei.

Premierul susţine că noul Cod Fiscal este agreat şi lăudat de mediul de afaceri, votat în unanimitate de Parlament, aşteptat de societatea românească în ansamblu nu doar pentru că readuce cota de TVA la 19%, ci şi pentru că garantează dezvoltarea economică şi socială a ţării.


Etichete preşedintele Klaus IohannisCodul fiscal şi de procedură fiscalăreexaminareParlamentpromulgareGreciadezechilibrerelaxare fiscală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live