Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

15 Decembrie 2021
Vizualizari: 254
Comentează add

Premiul a fost înmânat fiicei lui Navalnîi, deoarece acesta este în închisoare în Rusia.

Premiul Saharov, decermat opozantului rus Aleksei Navalnîi

carmen-gavrila

 Opozantul rus Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare, în timpul pronunțării primei sentințe într-un tribunal din Moscova, 2 februarie 2021. Foto: Handout/ Moscow City Court press service/ AFP

Opozantul rus Aleksei Navalnîi este laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire de anul acesta. Ceremonia de decernare a avut loc în Parlamentul European de la Strasbourg.

Distincția a fost acordată liderului opoziţiei ruse pentru efortul de a denunţa corupţia şi restricţionarea libertăţilor în ţara sa. Premiul a fost înmânat fiicei lui Navalnîi, deoarece acesta este în închisoare în Rusia.

O simetrie amară, astăzi, la Strasbourg, pentru că numele premiului vine de la fizicianul şi disidentul rus în perioada sovietelor, Andrei Saharov, şi iată că în secolul XXI tot un rus este legat de această dictincţie şi tot pentru lupta pentru democraţie în Rusia de azi, aşadar, nu tocmai diferită de URSS-ul din secolul trecut. De altfel, avocatul lui Aleksei Navalnîi şi coordonator al Fundaţiei anticorupţie a acestuia, Leonid Volkov, prezent la Strasbourg, a explicat că preşedintele rus a devenit  foarte imprevizibil:

Leonid Volkov: Problema nu e vârsta lui înaintată, ci izolarea lui. El nu foloseşte internetul, nici telefoanele inteligente, se limitează la foarte puţine persoane care au voie să-l vadă, s-a autoizolat într-un buncăr. De aceea, deciziile lui nu sunt coerente şi, deci, greu de prezis.

Întreaga lume a fost revoltată când Navalnîi s-a înscris şi el în 2020 în lunga serie de ruşi incomozi pentru Kremlin şi care au sfârşit otrăviţi. Aleksei Navalnîi însă, în urma presiunilor internaţionale, a fost adus în Europa şi salvat pentru ca apoi el să se întoarcă de bunăvoie la Moscova şi să fie trimis la închisoare de autorităţi, în urma unui proces considerat incorect de comunitatea internaţională.


Etichete Aleksei Navalnîipremiul saharov(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live