Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău

27 August 2014
Vizualizari: 1246
Comentează add

Parteneriatul cu România este "unul infailibil care se consolidează în fiecare zi şi al cărui obiectiv final este desăvârşirea drumului european al R. Moldova", spune Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta în vizită oficială la Chișinău

mircea-dascaliuc-radio-chisinau

Premierul Victor Ponta (stânga) şi primul-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Foto: gov.ro.

Chişinăul îşi pune toate speranţele în capacitatea de transport a conductei de gaze dintre România şi Republica Moldova.

Asta în condiţiile în care va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde de metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Republicii Moldova.

România produce anual, în special prin OMV Petrol şi Romgaz Mediaş aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze.

Republica Moldova, fără republica separatistă transnistreană importa anul trecut din Rusia 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar importurile Transnistriei se ridică şi ele la încă 1miliard de metri cubi pe an.

Mesajul premierului Victor Ponta cu ocazia Zilei independenței Republicii Moldova

Nu întâmplător în această zi marcată ca zi a independenţei, premierul României Victor Ponta va împărtăşi bucuria sărbătorii cu cetăţenii moldoveni.

Într-un mesaj adresat Republicii Moldova şi transmis prin intermediul Radio Chişinău, premierul Victor Ponta anunţă că "parteneriatul cu România este unul infailibil, care se consolidează în fiecare zi şi al cărui obiectiv final este desăvârşirea drumului european al Republicii Moldova".

"Avem proiecte comune în domeniile energetic, cultural, educaţional sau de sănătate a căror derulare sper cu toată tăria va aduce o viaţă mai bună pentru cetăţeni, o consolidare a relaţiei strânse pe care o avem, dar şi o validare totală a deciziilor strategice ale autorităţilor de la Chişinău. România va sta tot timpul alături de Republica Moldova, nu doar cu vorbe frumoase şi încurajări, ci cu acţiuni de sprijin concrete, care să faciliteze eforturile pe care Chişinăul le face în această perioadă", se mai arată în mesajul amintit.

România, "un avocat natural al Republicii Moldova"

Ministrul adjunct de externe al Republicii Moldova, Iulian Groza, într-o declaraţie făcută la Radio Chişinău a punctat pentru altele:

"Dincolo de alte rezultate de apropiere de UE, suntem în situaţia în care România ca un partener credibil, durabil, un avocat natural al Republicii Moldova, în spaţiul Uniunii Europene. Am ajuns în situaţia în care să marcăm dincolo de declaraţii, dincolo de evenimente politice şi elemente practice care vor contribui la asigurarea securităţii şi independenţei Republicii Moldova".

Premierul Victor Ponta şi omologul său Iurie Leancă participă la câteva evenimente generate de colaborarea pragmatică dintre cele două state româneşti, precum donarea a 15 autoturisme Duster guvernului Republicii Moldova, vizitarea unei grădiniţe care se construieşte cu susţinere exclusiv românească, donarea unor autospeciale pentru Serviciul SMURD, înfiinţat cu sprijinul structurii similare din România şi nu în ultimul rând inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni.

La ceremonie va participa şi comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, care se află special în Republica Moldova pentru acest eveniment.

Obiectiv strategic al Chişinăului, darea în folosinţă al gazoductului reprezintă primul pas spre dimunuarea dependenţei de gazele naturale livrate din sursă rusă.


Etichete Republica MoldovaRomâniaChișinău,conductăgazVictor PontaguvernRusiaRadio ChișinăuproiecteIulian Groza

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live