Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

16 Decembrie 2015
Vizualizari: 728
Comentează add

Aflat în vizită de lucru la Sofia, premierul turc, Ahmet Davutoğlu, le-am mulţumit liderilor bulgari pentru sprijinul acordat ţării sale în integrarea în Uniunea Europeană.

Premierul turc mulţumeşte Bulgariei pentru sprijinul în aderarea la UE

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Premierul turc, Ahmet Davutoğlu (stânga) şi cel bulgar, Boiko Borisov. Foto: balkaneu.com.

Aflat în vizită de lucru la Sofia, premierul turc, Ahmet Davutoğlu, le-am mulţumit liderilor bulgari pentru sprijinul acordat ţării sale în integrarea în Uniunea Europeană.

Printre proiectele pe care el le-a dorit să le reîncălzească în dialogul cu omologul Boiko Borisov şi cu preşedintele Bulgariei s-au aflat idei mai vechi, precum linia de mare viteză Istanbul-Sofia sau autostrada Edirne - Veliko Târnovo - Ruse.

Declaraţiile celor doi prim-miniştri au fost o dovadă a relaţiilor foarte bune existente între Sofia şi Ankara. Ahmet Davutoğlu l-a numit pe Borisov "prietenul meu cel mai bun", şi a promis că în cei patru ani în care va conduce guvernul turc, conlucrarea cu Bulgaria se va afla printre priorităţile sale.

O altă promisiune se referă la creşterea simţitoare a volumului comerţului bilateral, care acum este 5 miliarde de dolari.

Davutoğlu a "reîncălzit" proiecte vechi, precum linia de mare viteză Istanbul-Sofia sau autostrada Edirne - Veliko Târnovo - Ruse şi legătura transfrontalieră a sistemelor de gazoducte.

Ultimul proiect a bătut pasul pe loc timp de cinci-şase ani din cauza Turciei, dar a devenit actual cu eşecul Turk Stream.

În aprilie, la Sofia, va avea loc şedinţa comună a guvernelor.

Davutoğlu a mulţumit lui Borisov pentru sprijinul acordat integrării europene a Turciei.

El a declarat că Bulgaria este principala poartă a Turciei spre Uniunea Europeană.

La rândul său, Boiko Borisov a anunţat că Sofia va conlucra, atât cu Atena, cât şi Ankara, în vederea diversificării livărilor de gaze naturale în Balcani.

Cu şase-şapte luni în urmă am avut planuri - a adăugat Borisov, făcând aluzie la proiectele eşuate cu Rusia, South Stream şi Turk Stream.

El a mulţumit Turciei pentru eforturile depuse în ultimele luni, în vederea slăbirii presiunii migranţilor la frontiera cu Bulgaria.

De câteva săptămâni, datorită autorităţilor turceşti nu mai avem probleme, a spus Borisov.

El a însă a adăugat că situaţia impune ca Bulgaria să continue construcţia instalaţiei de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Turcia. Guvernul de la Sofia sprijină propunerea Ankarei pentru crearea unei zone de securitate în Siria.

Cei doi prin-miniştrii cu comentat relaţile încordate între Turcia şi Rusia.

Davutoğlu a exprimat dorinţa ţării sale de a dezbate cu Moscova toate problemele existente.

Borisov a spus că Rusia şi Turcia, care au fost buni prieteni, ani la rând, vor găsi în final modalitatea de a-şi normaliza relaţiile.

Câteva sute de simpatizanţi ai partidului Ataka au protestat în Piaţa Parlamentului, faţă de vizita prim-ministruui turc.

Deputaţi socialişti au depus într-un mod simbolic coroane de flori la monumentul ţarului rus Aleksandar, care a condus trupele rus în Războiul de Independenţă. 


Etichete BulgariaTurciapremierul turcAhmet Davutoğlupremierul bulgarBoiko Borisovaderarea la UEproiecte comunemigraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live