Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

11 Iulie 2019
Vizualizari: 436
Comentează add

Maia Sandu a efectuat săptămâna trecută, prima sa vizită în calitate de prim-ministru, la Bucureşti, apoi a mers la Bruxelles.

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită la Kiev

corneliu-rusnac-radio-chisinau

 Maia Sandu.                  Foto: Arhivă/ Radio Chisinau

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, face joi, 11 iulie, o vizită la Kiev, unde are programate întrevederi cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman şi cu preşedintele Vladimir Zelenski.
 
Ucraina şi Republica Moldova sunt interesate de reglementarea situaţiei din Transnistria şi se confruntă ambele cu separatismul pro rus.
 
Maia Sandu a declarat, înaintea acestei vizite, că Ucraina şi Republica Moldova au experienţe politice similare şi colaborarea lor strânsă va avea efecte benefice asupra securităţii regionale şi asupra vieţii cetăţenilor din ambele state. Până în prezent, relaţia dintre cele două ţări vecine s-a bazat pe interesul comun în reglementarea conflictului transnitrean, în condiţiile în care şi administraţia de la Kiev se confruntă cu o problemă similară, de separatism pro rus, în estul Ucrainei.
 
Începând cu 2014, pe segmentul transnistrean al frontierei estice a Republicii Moldova au fost instalate, cu ajutorul Kiveului, mai multe puncte de control comun, aceasta fiind şi cea mai importantă înţelegere la care au ajuns cele două state vecine pe subiectul transinstrean.
 
Potrivit analiştilor, odată cu războiul din estul ţării, Ucraina a privit cu alţi ochi la conflictul transnitrean, iar la baza acestor relizări s-au aflat şi presupusele relaţii bune între fostul lider de la Kiev, Petro Poroşenko, şi controversatul om de afaceri moldovean, Vlad Plahotniuc, ex-preşedinte al Partidului Democrat.
 
Pe de altă parte, preşedintele moldovean Igor Dodon a intrat în dizgraţie în Ucraina, după ce în 2016 a declarat că peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, ar aparţie de fapt Federaţiei Ruse.
 
Amintim că Maia Sandu a efectuat săptămâna trecută, prima sa vizită în calitate de prim-ministru, la Bucureşti, apoi a mers la Bruxelles.
 

Etichete Volodimir GroismanVladimir ZelenskiKievUcrainaMaia SanduKyivgor Dodon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live