Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Stoian

7 Noiembrie 2021
Vizualizari: 424
Comentează add

Reședința premierului a fost atacată cu o dronă încărcată cu explozibil, a anunțat armata irakiană, care a precizat că mai mulți bodyguarzi ai lui al-Kadhimi au fost răniți.

Premierul irakian a supravieţuit unei tentative de asasinat

nicoleta-stoian

Foto: Arhivă.

Premierul irakian, Mustafa al-Kadhimi, a supravieţuit unei tentative de asasinat în cursul nopţii.

Atacul asupra reşedinţei sale a avut loc în contextul în care miliţii pro-iraniene contestă rezultatele votului din 10 octombrie.


Reședința premierului a fost atacată cu o dronă încărcată cu explozibil, a anunțat armata irakiană, care a precizat că mai mulți bodyguarzi ai lui al-Kadhimi au fost răniți, însă acesta a rămas neatins.

Reuters notează că atacul a avut loc după ce, vineri, s-au înregistrat violente între poliție și manifestanți, care protestau față de rezultatele alegerilor din 10 octombrie.

Demonstranții au atacat cu pietre poliția, care a răspuns cu gaze lacrimogene și focuri de armă. Mai mulți polițiști au fost răniți și cel puțin un manifestant și-a pierdut viața.

Protestele postelectorale au fost organizate de milițiile şiite proiraniene, în condițiile în care partidele care le reprezintă au suferit o înfrângere severă în alegeri.

Milițiile sunt extrem de puternice și au o bogată experiență de război, după ce au luptat împotriva forțelor americane în anii 2000 și a Statului Islamic începând cu 2014.

Aceste miliții au fost folosite, de asemenea, și în războiul civil din Siria, unde Iranul sprijină regimul lui Bashar al-Assad.

În ultimii ani, milițiile au reluat și atacurile împotriva americanilor.

Puterea și corupția milițiilor a atras nemulțumire a numeroși irakieni, iar aceasta s-a accentuat după ce, în timpul amplei mișcări de protest din 2019, luptătorii șiiți au ucis aproximativ 600 de manifestanți.


Etichete Premierul irakianMustafa al-Kadhimiatacdrona(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live