Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Martie 2016
Vizualizari: 1812
Comentează add

Diseară ei se vor aduna în biserici la slujba numită Vigilia, adică privegherea pascală sau slujba Învierii Domnului, când vor primi vestea că Christos a înviat.

Pregătiri de Paşte pentru creştinii romano-catolici şi protestanţi

radiojurnal

Creştinii romano-catolici şi protestanţi se pregătesc să serbeze Paştele.

Diseară ei se vor aduna în biserici la slujba numită Vigilia, adică privegherea pascală sau slujba Învierii Domnului, când vor primi vestea că Christos a înviat.

În Transilvania, unde confesiunile protestante şi cea romano-catolică sunt mai răspândite, există o serie de tradiţii aparte precum udatul şi oferirea Cinei Domnului în biserici. Corespondentul nostru în judeţul Cluj, Claudiu Pădurean.

Oamenii au pregătit ouă roşii şi preparatele tradiţionale din carne de miel, precum şi prăjituri şi cozonaci.

În Transilvania există şi o serie de obiceiuri speciale pentru această sărbătoare.

În biserici, preoţii vor oferi credincioşilor un amestec de pâine şi vin care nu este euharistie, ci este Cina Domnului din tradiţia protestantă împrumutată şi de celelalte comunităţi.

De asemenea, în multe sate este păstrată şi tradiţia udatului adusă de saşi şi preluată de maghiari, apoi şi de români.

Fetele de măritat şi tinerele doamne sunt stropite cu apă de izvor sau cu parfum de către tinerii udători răsplătiţi cu vin şi cozonac.

Ritualul este deopotrivă unul de purificare şi de fertilitate.

Saşii din Transilvania, majoritatea protestanţi ai Bisericii Evanghelice augustane, vor merge la slujbele religioase în bisericile fortificate din comunităţile în care încă mai sunt numeroşi.

Biserica saşilor din Transilvania mai are doar puţin peste 12.500 de enoriaşi, concentraţi în judeţele din centrul ţării.

În Banat, la Timişoara, la Domul Catolic din Piaţa Unirii, Vigilia Pascală va fi oficiată ca în fiecare an în patru limbi: latină, română, maghiară şi germană.


Etichete pregatiri de pasteromano catoliciprotestantislujbabidericiclujsasivincozonac

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live