Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Vineri, 15 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

Ieri, 07:13
Vizualizari: 39
Comentează add

Donald Trump ar putea fi primul preşedinte din istoria Statelor Unite pus sub acuzare de două ori.

„Poziție unică” pentru Donald Trump în istoria președinției americane

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 Foto Agerpres

În zorii zilei la o săptămână de la asediul din 6 ianuarie, securitatea Capitoliului a fost drastic consolidată cu 100 de membri ai Gărzii Naţionale în jurul şi în interiorul clădirii. Au început să circule pe internet fotografii cu membrii Gărzii Naţionale, una dintre ele îi arată dormind pe podea, în apropierea unui bust al lui Abraham Lincoln, iar alături, pe perete, este placa comemorativă dedicată trupelor Războiului Civil, care au fost găzduite în Capitoliu în 1861.

Votul favorabil din Camera Reprezentanţilor pentru iniţierea procesului de punere sub acuzare, de "impeachment" împotriva preşedintelui Trump pentru a fi incitat la violenţă împotrvia Guvernului Statelor Unite, nu a fost niciun moment pus la îndoială, întrucât democraţii deţin controlul Camerei.

Cu o majoritate semnificativă, republicanii s-a pronunțat împotriva "impeachment"-ului, argumentând că demersul ar diviza şi mai mult ţara.

Cu o săptămână în urmă, o majoritate a republicanilor din Camera Reprezentanţilor a votat pentru anularea voturilor electorale din Arizona şi Pennsylvania.

Dacă în primul proces de "impeachment" din luna decembrie a anului trecut republicanii s-au unit într-o opoziţie solidă împotriva demersului de destituire a preşedintelui Trump, de data aceasta unii republicani s-au alăturat vocal şi viguros eforturilor democraţilor.

Liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, congresmanul Steny Hoyer, a deschis ziua citându-i pe republicanii care sunt în favoarea denunţării preşedintelui Trump, începând cu numărul trei al republicanilor din Cameră, Liz Cheney.

El a caracterizat acţiunea drept cea mai mare trădare a vreunui preşedinte al Statelor Unite din istoria noastră.

Congresmanul John Katko nu este un republican de-abia ajuns în Congres care nu ştie despre ce este vorba. Domnul John Ketko, primul republican din Comisia pentru Securitate Naţională a spus: „A-i îngădui preşedintelui Statelor Unite să incite la atac, fără a suferi consecinţe, este o ameninţare directă la adresa viitorului democraţiei.

Iar congresmenul republican Adam Kissinger a spus: „Dacă aceste acţiuni nu reclamă "impeachment"-ul, ce este o infracţiune care să conducă la destituire? Nu există nicio îndoială în mintea mea că preşedintele Statelor Unite şi-a încălcat jurământul şi a incitat la insurecţie.”

Votul din Cameră îl va plasa pe preşedintele Trump pe o poziţie cel puţin dezonorantă, unică în istoria Statelor Unite. Trump devine singurul preşedinte împotriva căruia au fost intentate două procese de destituire de către Congres. După votul asupra procedurilor, rezoluţia a fost oficial introdusă în Camera Reprezentanţilor. Potrivit Constituţiei, Camera Reprezentanţilor are puterea de a lansa procesul de destituire pentru trădare, corupţie sau alte infracţiuni.

Rezoluţia 24 a Camerei Reprezentanţilor îl acuză pe preşedintele Donald J. Trump de grave infracţiuni şi ilegalităţi. Potrivit ei, Donald J. Trump s-a angajat în grave infracţiuni şi ilegalităţi prin incitarea violenţei împotriva Guvernului Statelor Unite, la 6 ianuarie 2021, contravenind astfel Secţiunii 3 a celui de-al 14-a amendament la Constituţie, care interzice oricărei persoane să se angajeze în insurecţie sau rebeliune împotriva unui birou guvernamental. 

Unele voci spun că liderii republicani din Senat au început să evalueze dacă să lanseze procesul împotriva preşedintelui Trump, vineri.

"Impeachment"-ul în Camera Reprezentanţilor atrage un proces în Senat, care va decide dacă să-l destituie sau nu pe preşedinte. Anterior, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a sugerat că procesul nu ar putea începe la 19 ianuarie, când Senatul revine din vacanţă, adică cu o zi înainte ca Trump să-şi încheie mandatul.


Etichete (ii)trumpimpeachmentistorie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live