Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

2 Ianuarie 2021
Vizualizari: 357
Comentează add

Planurile președintelui SUA, Donald Trump, blocate de Senat

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

  Foto: Arhivă.

În Statele Unite, pentru prima dată în cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump, Senatul, controlat de colegii republicani ai președintelui, i-a anulat veto-ul la proiectul de lege privind cheltuielile de apărare. Senatul, reunit de urgență chiar în prima zi a noului an, a blocat astfel și planurile președintelui în exercițiu privind retragerile militarilor americani din Afganistan și Germania. Detalii în relatarea semnată, de la Washington, de corespondenta noastră Doina Saiciuc.

Reporter: Mulți republicani s-au alăturat democraților pentru a respinge opoziția președintelui față de legea care prevede 740,5 miliarde de dolari pentru Apărare. Ea este o rezoluție anuală, care asigură o creștere salarială cu trei procente pentru militari și prevede fonduri pentru programe de securitate națională.
 
Donald Trump s-a opus mai multor prevederi ale legii. Cunoscută drept Actul de Autorizare a Apărării Naționale, legea prevede blocarea finanțării reducerii numărului militarilor americani din Afganistan până când Pentagonul, Departamentul de Stat și directorul Comunității Naționale a Informațiilor vor evalua cum ar afecta retragerea securitatea națională a Statelor Unite. Reamintesc, președintele Trump a ordonat reducerea, până la 15 ianuarie, a numărului militarilor din Afganistan, de la 4.500 la 2.500.
 
Legea, adoptată de Congres, blochează de asemenea retragerea ordonată de președintele Trump a aproape 12.000 de militari din Germania.
 
Ea prevede că o retragere a trupelor ar putea avea loc numai după 120 de zile după ce secretarul Apărării va trimite Congresului o analiză privind impactul retragerii.
 
Realizator: La fel procedase anterior și Camera Reprezentanților, majoritar democrată, iar Donald Trump înregistrează astfel o nouă înfrângere în ultimele zile ale mandatului său.
 
Președintele în exercițiu refuzase să aprobe textul proiectului și pentru că acesta nu includea abolirea unei prevederi, cunoscută sub numele de articolul 230, care protejează statutul juridic al rețelelor sociale pe care le acuză că ar fi fost împotriva sa.
 
(PH)
 

Etichete SUADonald TrumpSenat(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live